Den internationella polisorganisationen Europol har idag meddelat att VPN-tjänsten Safe-Inet neutraliserats under en operation utförd under måndagen den 21 december. Nätverket ska i över tio år ha dragit till sig ljusskygga typer som ett av de bästa anonymiseringsverktygen på Internet, med hjälp av vilket oönskade inslag i världen såsom ransomware och kortbedrägerier har spridits.

Enligt pressmeddelandet gjordes tillslag i Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Frankrike och USA i en operation ledd av Reutlingen-polisen i Tyskland med stöd från lokala polisväsen från sagda länder. Operationen skedde i enighet med det europeiska lagliga ramverket EMPACT, som ämnar att motverka bland annat nätbrottslighet, människohandel och pengatvätt.

europol.png

Landningssidan Safe-Inet-brukare möter sedan den 21 december.

I tillslaget uppdagades även över 250 organisationer runtom i världen som var föremål för spioneri av Safe-Inet-användare – icke-namngivna företag som av Europol nu meddelats om situationen. Ingen har ännu arresterats, men ett "flertal länder" arbetar på att identifiera nyckelfigurer och användare av Safe-Inet.

Läs mer om VPN-tjänster: