På mobiltelefonmarknaden är IOS och Android sedan många år de dominerande operativsystemen, där många användare gärna argumenterar för att den ena eller andra sidan är vida överlägsen. Apples Iphone står för förstnämnda sidan, medan Android-lägrets kanske tydligaste representant är Samsung, som årligen avtäcker telefoner i det yppersta toppsegmentet såväl som på alla pris- och prestandanivåer under det.

Rivalerna är sällan sena att pika varandra i marknadsföringssammanhang. I samband med att Apple introducerade Iphone X och den notch som än idag är aktuell, svarade Samsung med reklamfilm med den karaktäristiska detaljen som frisyr. Med färska Iphone 12-familjen slopade Apple medföljande laddare och den sydkoreanska elektronikjätten replikerade snabbt i sociala medier. Nu rapporterar Imore att Samsung försöker sudda ut den senaste retsamma kampanjen.

samsung_charger_apple_ad_1.jpg

Med bara två månader på nacken har Samsung plockat bort det retsamma Facebook-inlägget. Bild: Imore

Samma sak observerades inför att Samsung exkluderade hörlursuttaget hos Galaxy Note 10 mot slutet av 2019, en anslutning som sedan 2016 års Iphone 7 saknas hos Apples telefoner. Framöver är det således möjligt att även Samsungs lurar levereras utan tillhörande laddare, men om så blir fallet och hur Samsung väljer att argumentera för ändringen återstår att se.

Vid Iphone 12-lanseringen lade Apple vikt vid att övergången handlar om en miljöfråga, som motiveras av att användarna oftast redan har en telefonladdare. Värt att understryka är dock att de 5 wattsladdare som bolaget tidigare skickat med, har USB Type-A-anslutning. De Lightning-kablar som sällskapar Iphone 12 har istället USB Type-C i änden, vilket ställer krav på att en annan laddare än den gamla används. Tilläggas kan också att Samsung lägger större resurser på sina medföljande laddare, som med flaggskeppsfamiljen Galaxy ligger på 25 watt.

I fallet Iphone 12 saknas även medföljande hörlurar och hörlursadapter, och på ryktesväg har det talats om att Samsung hänger på den trenden i samma veva. Traditionen trogen lär företaget avtäcka den nya Galaxy-serien officiellt i början av år 2021, ett evenemang som kan gå av stapeln så tidigt som den 14 januari. Framtiden får utvisa om även de billigare telefonerna får samma behandling.

Brukar du använda den medföljande laddaren när du köper ny telefon, eller får den ligga kvar i paketet till förmån för en gammal?