Bland teknikentusiaster kan hösten år 2020 komma att gå till historien av flera anledningar, där de många nya hårdvarulanseringar är en del i detta. Både Nvidia och AMD har lyft på täcket för nya grafikkort, som prestandamässigt tar rejäla kliv upp från föregående generation. Extremt låg tillgång är en annan gemensam och minnesvärd nämnare för de färska produkterna och bristen på produkter ser ut att hålla i sig ett tag till.

I vanliga fall brukar grafikkortslanseringar ske i flera steg, med referenskort i bräschen och en uppsjö av modeller från partnertillverkare i kölvattnet. På det stora hela har samma utrullningsschema använts även i år, men med betydligt lägre volymer. Utbudet av olika partnermodeller har dock inte varit riktigt lika stort som tidigare, där MSI nu meddelar att de aktivt valt att skära ned och satsa på en enda skräddarsydd variant av Radeon 6000-familjen.

Den taiwanesiska tillverkaren talar om detta i en direktsändning med kortet Radeon RX 6800 XT Gaming X Trio i centrum. Företagets representanter Eric van Beurden och Michiel Berkhout får frågan om planerna kring flaggskeppskortet med Suprim-stämpel, varpå svaret lyder att MSI i dagsläget endast jobbar på skräddarsydda lösningar i Gaming-serien. Den bakomliggande anledningen är brist på grafikkretsar, där AMD:s varianter i dagsläget är mer svårtillgängliga än Nvidias.

Radeon MSI.PNG

Uttalandet förklarar varför MSI:s produktsidor över Radeon RX 6000-modeller gapar tomma, utöver referens- och Gaming X Trio-varianterna. På Nvidia-sidan är de listade alternativen betydligt fler, men som nämnt är tillgången i butiken låg eller obefintlig. Representanterna förklarar att det kan bli aktuellt med fler AMD-kort om situationen ändras framöver, men att det i dagsläget är värt att fokusera på färre modeller.

Konkurrerande partnertillverkare som Asus och Gigabyte listar flera olika varianter av Radeon RX 6000-serien på sina respektive webbplatser, men om de tilldelas fler kretsar eller väljer att producera extra få kort av varje modell, går endast att spekulera i. En uppdaterad rapport från tyska Proshop visar att det sannolikt handlar om det senare. Sedan lansering har hela 32 partnerkort av RX 6800 XT- och RX 6800-typ inkommit, signerade Sapphire, Powercolor och Asus.

Läs mer om grafikkort: