Julen tenderar att vara en högtid där man åtnjuter sällskapet av sina nära och kära – men årets upplaga var inte nödvändigtvis som tidigare år. Någon som verkligen haft en annorlunda jul är holländske Bert Hubert, en entreprenör verksam inom IT-infrastruktur med många strängar på sin lyra, däribland DNA-forskning.

Berts jul har inkluderat publiceringen av ett blogginlägg med titeln "Reverse Engineering the source code of the BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 Vaccine" – ett inlägg som bygger på en programmeringsdriven attityd gentemot viruset SARS-CoV-2 samt vaccinet som nu på bred front är på väg ut i våra samhällen.

Welcome! In this post, we’ll be taking a character-by-character look at the source code of the BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 mRNA vaccine. – Bert Hubert

För den medicintekniskt och/eller programmatiskt lagda tar inlägget 15–20 minuter att läsa och inkluderar jämförelser av DNA och RNA till datorkomponenter som processorer och arbetsminne. Hubert stannar dock inte där, utan han går på djupet in på exakt vad som skiljer viruset från vaccinet och vad som gör vaccinet så pass effektivt.

berthubert.JPG

RNA-skillnader mellan SARS-CoV-2 och vaccinet Tozinameran. Källa: Bert Hubert

Den som är sugen på att lära sig mer om RNA, DNA, kodon samt hur Pfizer/Biontechs vaccin är uppbyggt gör bäst i att spana in blogginlägget – Bert Hubert gör det betydligt bättre rättvisa än hårdvaruskribenter någonsin kommer kunna.