Lanseringen av Apples ARM-baserade processor M1 har förmodligen inte undgått någon teknikentusiast – och den som vill dyka in mer på djupet rekommenderas läsa Andreas Eklövs och Arvid Wittwångs genomgång av de nya Macbook-produkterna med processorn. I korta drag handlar övergången till ARM-baserade processorer för bolaget om strömeffektivitet och bättre integration mellan hård- och mjukvara, då Apple kontrollerar sitt Mac OS och är fria att göra vad de behagar.

Processorn M1 har i flera omgångar visat framfötterna prestandamässigt, även vid emulation av x86-kod, och naturligtvis började ryktesmaskinen tala om mer prestandafokuserade modeller nästan omedelbart efter lansering. Ett exempel på detta är ryktena om modellen M1X, en 12-kärnig processor som ämnar lägga till ytterligare fyra högpresterande kärnor och höra hemma i nästa generations Macbook Pro.

Nu framkommer fler rykten om att Apple planerar fasa ut Intel-processorer även i dess Mac Pro-datorer, och detta är tänkt att ske med 32- och 64-kärniga M1-derivat. Exakta detaljer lyser i vanlig ordning med sin frånvaro i detta tidiga skede, men avsändaren till informationen är LeaksApplePro, som tidigare visat sig vara rätt ute med sina spådomar.

Nästa generations Mac Pro uppges bli betydligt mindre än dagens modell, där tidigare uppgifter pekar mot en lansering under 2021 års inledande hälft. Huruvida en 64-kärnig processor kan tänkas bli ett alternativ vid lansering är det för tidigt att sia om, men oavsett när lanseringen sker väntas processorn tillverkas på 5 nanometer av TSMC, likt övriga M1-syskon.

Läs mer om Apple: