I helgen riktades strålkastarljuset mot Epic Games spelbutik och mer specifikt den tillhörande klienten med tillägget "Launcher", som används för att köpa, installera och starta spel. På forumet Reddit uppmärksammades att AMD:s Ryzen-processorer får det hett om öronen när klienten används, med temperaturskillnader på uppemot 20 °C med den avstängd och påslagen.

Att Epic Games Launcher är dåligt optimerad konstateras också i SweClockers forum, där medlemmar beskriver att belastningen på både grafikkort och processor når ansenliga nivåer när programmet inte är minimerat eller avstängt. I minimerat läge skymtas processoranvändning på en relativt blygsam nivå om några procent, något som i många fall ändå tvingar Ryzen till förhöjda temperaturer. Nu uppges Epic Games ha identifierat och rullat ut en dellösning på problemet.

Det är Epic Games-anställde tillika Steam Spy-skaparen Sergiy Galyonkin som via Twitter uppdaterar om ärendet. Han skriver att en snabbt framtagen lösning, en så kallad hotfix, med versionsnummer 11.0.2 ska finnas tillgänglig och åtgärda delar av problemet. Följetongen på Twitter följer ett första inlägg med nämnda Reddit-tråd om Ryzen-temperaturerna, men huruvida den höga belastningen är helt eller delvis sammanlänkad med detta återstår att se.

Galyonkin menar att uppdateringen bör förbättra situationen och sannolikt följer fler uppdateringar framöver. Den bakomliggande anledningen är en bugg som får klienten att hantera öppet och minimerat läge felaktigt, men Galyonkin vet i skrivande stund inte vad den exakta orsaken är. Uppdateringen installeras genom att starta om Epic Games Launcher, men av kommentarer i Twitter-tråden att döma är belastningen fortsatt hög.

I nyhetstråden till den föregående artikeln om ämnet presenterar en lång rad SweClockers-medlemmar temperatur- och belastningsresultat. Ser du någon skillnad med den nya uppdateringen? Lägg en röst och berätta vilken processor du använder i kommentarstråden!