Stöd för nya gränssnitt och teknologier dyker först ofta upp i serverhallarna, och så ser fallet ut att bli även med Intels kommande Xeon-plattform Sapphire Rapids. Sedan tidigare vet vi att bolaget ämnar att fasa in stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 med plattformen, men nu rapporterar Techpowerup om att DDR5 inte blir den enda minnestypen som stöds.

Twitteranvändaren Instlatx64 pekar nämligen ut att Intel släppt en uppdaterad variant av sin manual Architecture Instruction Set Extensions and Future Features Programming Reference, den 42:a i ordningen. Här avhandlas nyheter tillhörande just Sapphire Rapids, där en lista med felkoder relaterade till processorns minneskontroller skymtas innehållande referenser till HBM-minne.

Exakt hur och om HBM-minne implementeras i Sapphire Rapids återstår att se, men plattformen ser oavsett inte ut att lida brist på minnesbandbredd – dess DDR5-stöd väntas nämligen bli åttakanaligt. Det blir heller inte den första HBM-förädlade serverprocessorn på marknaden – den titeln går till Fujitsu A64FX, en 64-kärnig ARM-baserad processor byggd på 7 nanometer hemmahörande i världens snabbaste superdator Fugaku.

Intel Sapphire Rapids väntas lanseras år 2021 och bygger på tillverkningsprocessen 10 nm Superfin.

Läs mer om Intel: