I drygt ett decennium har formfaktorn för smarta telefoner i grunden varit oförändrad, med rätblocksformat och olika doser av rundade hörn, längd och tjocklek. Jakten på stora skärmar har dock successivt tvingat upp enheterna till rejäla yttermått, där en lösning som kombinerar portabilitet och skärmyta är vikbara modeller. Samsung, Motorola och Huawei är kanske de tre aktörer som synts mest på den vikbara fronten, där förstnämnda testat att fälla både på höjden och längden.

Den koreanska telefonjättens amerikanska rival Apple visar dock inte tecken på samma framåtanda, och med den senaste omgången Iphone-telefoner backade företaget designen till den kantigare Iphone 4 och 5-estetiken. Nu rapporteras dock att vikbara Apple-telefoner är på ingång, efter att två testmodeller klarat kvalitetstester utförda i Foxconns fabriker i kinesiska Shenzhen.

Det är den taiwanesiska publikationen Economic Daily News (kinesiska) som rapporterar om ärendet. Enligt uppgift handlar det om två olika telefontyper med gångjärnsmekanismer. Apple ska framöver utvärdera dessa för att sedermera omvandla en av dem till färdig produkt. Kandidaterna utgörs av en tvåskärmslösning likt Microsofts Surface Duo, samt en variant med vikbar skärm i stil med Samsungs Galaxy Z Flip.

Oavsett vilken lösning valet faller på lär konkurrenterna hinna rulla ut både en och två generationer av vikbara telefoner, eftersom Apples modeller förväntas nå marknaden först år 2022. När det väl är dags väljer företaget sannolikt att följa Samsungs exempel; utöka sortimentet med de flexibla lurarna och låta den välbeprövade formfaktorn lever vidare parallellt. Iphone-uppdateringar i närtid kan istället utgöras av högfrekvent skärm och USB Type-C, som var på tapeten inför Iphone 12.

Har du en fällbar telefon, eller är du sugen på att skaffa en? Berätta i kommentarstråden!