Den Las Vegas-förlagda teknikmässan CES är en långlivad tradition, där allt från färska processorer till TV-apparater brukar trängas på mässgolvet. SweClockers täcker i vanliga fall evenemanget på plats, men till följd av pandemiläget är 2021 års upplaga helt digital. Tidiga smakprov på vad som komma skall hittar ut på webben med jämna mellanrum, och nästa omgång processorer från Intel är flitiga besökare i nyhetskolumnerna.

Moderkort med de nya styrkretsarna Z590, B560 och H410 ska enligt uppgift alla avtäckas under CES, men trots många läckta prestandatester ska Core 11000-serien med kodnamn "Rocket Lake-S" dröja. Rapporterna går isär och nämner allt från slutet av januari till någon gång i mars, men via det sydkoreanska forumet Danawa förklarar en MSI-representant att släppet ligger först i slutet av mars.

Det är Twitter-användaren harukaze5719 som grävt fram foruminlägget, vilket i förevigad form är maskinöversatt från koreanska. I inlägget återupprepas den redan kända detaljen att de nu aktuella LGA 1200-moderkorten med 400-seriens styrkretsar, även blir kompatibla med "Rocket Lake-S" via uppdatering av BIOS/UEFI. MSI kommer att rulla ut de första uppdateringarna till Z490-kort, men också enklare moderkort ska begåvas med stöd innan processorsläppen.

Intel har några tuffa år i ryggen och på den stationära sidan är arkitekturen Skylake på 14 nanometer fortfarande aktuell med den knappt årsgamla "Comet Lake-S"-familjen. Med "Rocket Lake-S" sker en övergång till en halvny arkitektur, nämligen "Cypress Cove" – mobila "Sunny Cove" portad från 10 till 14 nanometer, vilket sällskapas av fräschare inslag som PCI Express 4.0 och integrerad Xe-grafik. Uppgifter talar dock för att Skylake får hänga med lite längre, i Core i3 och Pentium.

Läs mer om Intel: