Dagens trådrivare för arbetsstationer från AMD, Ryzen Threadripper 3000-serien "Castle Peak", erbjuds i tre smaker: 24, 32 samt 64 kärnor. Då bolaget med Ryzen 3000-serien och processorn Ryzen 9 3950X tog klivet upp till 16 kärnor på sockel AM4 valde AMD av förståeliga skäl positionera samma generations Threadripperfamilj ett steg ovanför detta med 24 kärnor, medan de två första processorfamiljerna erbjöds med konfigurationer från så få som åtta kärnor.

I och med lanseringen av Ryzen 5000-serien "Vermeer" har AMD återigen ett 16-kärnigt alternativ att para med dess huvudsakliga AM4-plattform, men nu framkommer uppgifter om att minstingen i kommande Threadripper 5000-serien kan få samma antal kärnor som Ryzen 9 5950X – 16 stycken. Denna information kommer ryktesvägen via utvecklaren Yuri "1usmus" Bubliy, bäst känd för sitt arbete på mjukvaran Clock Tuner for Ryzen.

Genom att posta en gåta på Twitter, vars svar utläses "Genesis 16 cores" efter dechiffrering från hexadecimalt och en översättning till ASCII, refererar Bubliy sannolikt till kommande konfigurationer av plattformen "Genesis Peak" – Threadripper 5000-serien. Varför AMD skulle vilja erbjuda ett 16-kärnigt alternativ till den dyrare sockeln STRX4 är oklart, möjligen vill bolaget sänka den prismässiga tröskeln till dess arbetsstationer från de cirka 15 000 kronor dagens Threadripper 3960X betingar.

För att köra en repris på fjolåret kan AMD under årets virtuella CES-mässa komma att premiärvisa den nya Threadripper-familjen "Genesis Peak" – precis som bolaget presenterade Threadripper 3000-serien under 2020 års mässa. Nya socklar har inte kommit på tal, vilket med största sannolikhet fortsatt innebär sockeln STRX4 med stöd för fyra minneskanaler av DDR4-kvalisort, menar Videocardz.

Läs mer om AMD Ryzen Threadripper: