AMD:s prestandamässiga dominans på processormarknaden de senaste åren har gått få förbi, alltsedan lanseringen av arkitekturen Zen 3 och Ryzen 5000-serien är bolaget i ensamt majestät på entusiastfronten. Att bolagets processorer dessutom är populärast i Sverige kan utläsas genmom exempelvis Prisjakts popularitetsranking och kommer inte som någon vidare överraskning – men att de nu är i majoritet i Passmarks prestandadatabas globalt är mer iögonfallande.

Informationen kommer från Techspot som rapporterar att AMD för första gången sedan första kvartalet år 2006 innehar en marknadsandel över 50 procent. Då var noteringen 53,9 procent och höll endast ett kvartal, medan nuvarande notering är 50,8 procent – även om trenden produktmässigt ser mer positiv ut för AMD denna gång. Siffrorna gäller dock endast kategorin stationära datorer.

passmark-amd-desktop.webp

Marknadsandel i Passmark, stationära processorer. Bildkälla: Techspot

passmark-amd-total.webp

Marknadsandel i Passmark, alla processorer. Bildkälla: Techspot

passmark-amd-laptop.webp

Marknadsandel i Passmark, bärbara processorer. Bildkälla: Techspot

Siffrorna är från gårdagen, alltså den 4 januari. En viss korrigering har skett redan idag, då AMD är tillbaka på en minoritetsandel om 49,8 procent i databasen sett till stationära processorer. Inom bärbart är Intel fortsatt dominanta, med en andel om 82,7 procent, vilket under gårdagen placerade AMD:s totala andel över samtliga marknadssegment vid 38,9 procent.

I just Passmarks databas är AMD:s totala högstanotering även den från Athlon 64-eran och 2006 års första kvartal, då bolaget knep en andel om 48,4 procent. Databasen är heller inte nödvändigtvis representativ för marknaden i det stora hela då den bygger på användare som aktivt väljer att köra testsviten, men klart står att AMD ryckt upp sig sedan lanseringen av processorserien Ryzen.

Läs mer om processorer: