Den dockningsbara spelkonsolen Nintendo Switch fyller under mars månad fyra år, och under hösten har rykten gjort gällande att konsolutvecklaren tillika hobbydetektivfirman arbetar på en ny version. Där dagens Nvidia Tegra-baserade konsol renderar grafik i upplösningen 1 280 × 720 pixlar rapporterades bland annat att den kommande versionen eventuellt kunde stödja 4K.

Nu framkommer nya rykten om att upplösningen kan visa sig stämma, då välkända Nintendohackaren SciresM säger sig ha funnit att den uppdaterade konsolen bär kodnamnet Aula, och att dess systemprocessor Tegra X1+ fortsatt bär kodnamnet Mariko. På firmwarenivå finns även stöd för en Realtek-processor med avkodning av material i upplösningen 4K, rapporterar Wccftech.

SciresM själv garanterar dock inte att skärmen i sig är kapabel till 4K-upplösning, även om skärmen definitivt är förbättrad från ursprungliga Switch – något som kan betyda att 4K-stödet kan placeras i dockan. Skärmen för den handhållna delen av konsolen väntas i samband med uppdateringen bli av OLED-typ – konsolen blir således inte enbart stationär.

Systemkretsen Tegra X1+ sägs å sin sida ha krympts till nästa revision av konsolen, vilket leder till betydligt lägre strömförbrukning och bättre batteritid. Till år 2019 uppdaterades Nintendo Switch för att inkludera just kretsen Tegra X1+, sedan dess tillverkad på 16 nanometer hos TSMC. Några tecken på en ytterligare krympt Tegra X1-krets har dock ännu inte skymtats från Nvidias sida.

Det eventuella stödet för upplösningen 4K lär i övrigt inte påverka spelandet, där Full HD, 1 920 × 1 080 pixlar, fortsatt lär gälla med dockat system då kretsen inte är något kraftpaket. Vinningen med stöd för högre upplösningar är därför aningen svår att se – möjligen planerar Nintendo med den nya revisionen introducera stöd för fler videoapplikationer.

Huruvida nästa generations Nintendo Switch utrustas med en ny version av Tegra X1 återstår alltså att se – TSMC lär kunna stå till buds med kapacitet på både 12 och 10 nanometer utöver de fullbokade processerna om 7 och 5 nanometer.

Läs mer om Nintendo: