Efter att Sony, Samsung och LG förhandsvisat respektive bolags TV-planer inför nästa veckas virtuella CES-mässa har de forna plasma-TV-mästarna Panasonic beslutat att inte vara sämre. Likt LG och Sony fortsätter bolaget att slå på den stora OLED-trumman, och precis som Sony har Panasonic beslutat att vägen till framgång är genom en unik processorlösning.

Processorn som driver Panasonics kommande TV-modeller i JZ2000-serien har fått namnet HCX Pro AI, där ändelsen i namnet ger mer än en subtil föraning om var fokus ligger. Bolaget säger sig ha tränat AI-processorn på databas innehållande mer än en miljon stycken innehåll och dess bildoptimering sägs bildligt talat kunna blåsa liv i exempelvis en gräsmatta vid fotbollstittande.

panasonicjz2000_2_large.jpg

Panasonic JZ2000

panasonicjz2000_3_large.jpg

Vridbar fot

panasonicjz2000_4_large.jpg

Ljudsystem utvecklat i samarbete med Technics

Trots att Panasonics OLED-modeller på senare tid varit ett populärt val hos både konsumenter och fackpress med många testsegrar i bagaget, har bolaget tidigare inte legat i framkant gällande spel. Fjolårets modeller levererades utan stöd för variabel uppdateringsfrekvens (VRR) och uppdateringsfrekvensen 120 Hz och dessutom har bolagets apparater haft bildlatenser som legat i överkant.

Allt detta ämnar Panasonic att ändra på i och med 2021 års modeller och JZ2000-serien, där uppdateringsfrekvensen 120 Hz med hjälp av HDMI 2.1 blir verklighet. Stöd för adaptiv bildsynkronisering i form av HDMI VRR implementeras och ett nytt spelläge vid namn Game Mode Extreme introduceras. Det sistnämnda läget påstår Panasonic ska göra serien branschledare gällande latens.

panasonicjz2000_5.jpg

Panasonics illustration av gaming i 120 Hz

panasonicjz2000_1.jpg

Inte gaming – men 120 Hz oavsett

Gaming till trots är filmtittande förstås fortfarande primärt i fokus och Panasonic fortsätter samarbetet med Hollywood-koloristen Stefan Sonnenfeld för att finjustera färgåtergivningen på årets modeller. Modellerna blir också några av de få på marknaden som har stöd för samtliga HDR-format, i och med tillagt stöd för formatet HDR10+ Adaptive i JZ2000-serien.

Den nya modellserien JZ2000 blir tillgänglig i varianter om 55 och 65 tum under sommaren i Europa. Information om Panasonics övriga TV-modeller dröjer tills vidare, och ingen information gällande modeller i ytterligare storlekar har tillkännagivits.

Läs mer om OLED: