Prisnivån för primärminnen har de senaste åren varit något av en berg-och-dalbana, där de enklaste DDR4-minnena nådde rekordnivån 130 kronor per gigabyte (GB) för tre år sedan. I ifjol november tog SweClockers pulsen på DDR4-marknaden och kunde notera ett nytt pris på under 40 kronor per GB – i samma härad som år 2016.

I samband med nyheter om sjunkande minnespriser brukar kommentarstrådarna fyllas av skämtsamma förfrågningar kring nästa prishöjande strömavbrott i DRAM-fabrikerna. Nu är det dags för lustigheterna att bli verklighet, när Tom's Hardware rapporterar att den stora minnestillverkaren Micron råkat ut för både strömavbrott och jordbävning under december år 2020.

Uppgifterna framkommer i samband med att Micron presenterar den senaste kvartalsrapporten, något som ackompanjeras av uttalanden från bolagets VD Sanjay Mehrotra. Han menar att Microns investeringar i redundanta system för minnesfabrikerna minskat skadorna av de oförutsedda händelserna, men trots det väntar lägre minnesvolymer under det närmaste kvartalet. Exakt hur stor skillnaden blir får framtiden utvisa.

In DRAM, we are past the bottom, and the industry is in tight supply across major market segments. As a result, we are already seeing our calendar Q1 pricing starting to increase in several parts of the market.

Mehrotra fortsätter därtill med att förklara att den lägsta prisnivån för DRAM är passerad och att utbudet stöter på patrull med att möta efterfrågan i flera segment. Med detta följer förhöjda priser i olika marknadssegment, en pågående process som alltså kan accelerera till följd av förra månadens missöden. Det är i skrivande stund oklart om lösa DDR4-minnen drabbas i närtid.

Avslutningsvis förklarar Microns VD en bieffekt av den utbredda komponentbristen för processorer och grafikkretsar, som gäckat hårdvaruhösten år 2020: Till följd av bristen hålls efterfrågan på minnen tillbaka något, vilket kan antas dämpa prisökningarna en aning. Begränsad tillgång i datorbranschen ser därtill ut att hänga i ett bra tag framöver, där exempelvis skral tillgång på PC-datorer spås gälla till och med år 2022.

Sitter du och väntar på att någon särskild komponent ska återvända till lagerhyllorna? Dela med dig i kommentarstråden!