För två år sedan lanserade HP den säregna hybriddatorn Spectre Folio. Det handlade om en hybriddator som kunde användas både i konventionell form och som surfplatta, men den särskiljande egenskapen var att chassit täcktes av äkta läder. Då användes Intel-processorer under huven, men under CES 2021 avtäcker HP den besläktade datorn Elite Folio som tar steget över till ARM-processor.

HPEliteFolio-7.jpg
HPEliteFolio-6.jpg
HPEliteFolio-13.jpg
HPEliteFolio-12.jpg
HPEliteFolio-11.jpg
HPEliteFolio-10.jpg
HPEliteFolio-4.jpg
HPEliteFolio-5.jpg

Det handlar om en hybriddator med en skärm på 13,5 tum och upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Skärmen kan dels placeras vertikalt vinklad mot användaren som en traditionell bärbar dator, och dels läggas ned mot tangentbordet och användas som en surfplatta. Precis som släktingen Spectre Folio används här ett yttre lager i äkta läder ovanpå ett chassi gjord av återanvänt magnesium.

Under huven arbetar ARM-processorn Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2, vilken kan sällskapas av upp till 16 GB primärminne och 512 GB SSD-lagring. Till fördelarna med att använda Qualcomms ARM-processor hör mobila anslutningar via modemen X20 för 4G/LTE och X55 för 5G. Processorn utlovar även gedigen batteritid med angivna 24,5 timmar på en laddning. Till nackdelarna hör att Windows 10 för ARM ännu inte stöder emulering av 64-bitars Windowsapplikationer (x86-64).

HPEliteFolio-9.jpg
HPEliteFolio-14.jpg
HPEliteFolio-1.jpg

Reducerad synlighet från sidan är ett tillval för HP Elite Folio.

HP Elite Folio är inriktad mot produktivitet och arbetsuppgifter, något som dels märks av i mjukvaran och dels i de hårdvarufunktioner som fokuserar på integritet. Exempel på det sistnämnda är att datorn utrustas med ett mekaniskt lock som kan täcka den främre webcam-kameran. Kameran har en upplösning om 720p och ett synfält om 76 grader. Tillvalet HP Sure View låter användaren minska skärmens synlighet från vinklar, något som ska förhindra att nyfikna ögon kan se skärmens innehåll.

Ytterligare funktioner inkluderar en tryckkänslig skärm med Wacom-digitizer som ger användaren möjlighet att anteckna och rita med den Elite Slim Active-penna som ingår i paketet. Pennan huseras och laddas i ett dedikerat utrymme ovanför tangentbordet. Just tangentbordet är vattentåligt och innehåller bakgrundsbelysta tangenter, och hållbarheten möter den amerikanska militära tålighetsstandarden MIL-STD-810H. Enheten väger in på cirka 1,3 kilogram.

Under CES 2021 meddelar HP att Elite Folio lanseras i februari, men delar inte med sig av uppgifter om prislappar. Företaget menar att uppgifter om pris avslöjas närmare lanseringen.

Skulle en bärbar dator med ARM-processor vara aktuell som arbetsdator för dig, eller måste stödet för 64-bitars Windowsmjukvara på plats innan det kan bli aktuellt?