Fokus för introduktionen av 5G har till skillnad från tidigare generationers mobila nätverk primärt inte legat på tekniken. Löften som väsentligt snabbare nedladdningar och latens så låg som 1 millisekund har under det gångna året fått lämna utrymme för det säkerhetsmässiga ifrågasättandet av kinesiska leverantörer. I samband med att USA svartlistade Huawei från att sälja nätverksteknik i USA har länder världen över valt att stänga ute Huawei som leverantör av 5G-teknik.

Sverige är ett av länderna som väljer att stänga ute Huawei. Ansvarig myndighet Post- och telestyrelsen (PTS) genomför auktionen för 5G-frekvensutrymme den 19 januari, trots en pågående överklagan från Huawei. En del av PTS regler för den svenska 5G-auktionen är att kinesiska Huawei och ZTE inte godkänns som leverantörer, vilket fått flera operatörer att välja svenska Ericsson. När Tele2 nu meddelar partner faller valet av leverantör på finska Nokia i kärnnätet och Ericsson i radiodelen (RA).

Nokia levererar teknik till kärndelen av Tele 2:s 5G-nät, den del som kallas 5G Core. Enligt Tele2 faller valet på Nokia på grund av den flexibla arkitekturen, där 4G/LTE och 5G kan blandas och expanderas i takt med att behoven förändras. Tele2 nämner även att bolagets nuvarande 5G-nät, som använder existerande frekvensband för 4G/LTE, expanderats till 30 städer i Sverige. Bolaget menar också att endast Tele2:s 5G-nät erbjuder "ett riktigt 5G-nät, med riktiga 5G-hastigheter".

Utrullningen av Tele2:s 5G-nät med Nokias teknik inleds i början av år 2021 och ska ske gradvis över flera års tid. Då tekniken stöder både 4G/LTE och 5G uppgraderas kundernas uppkoppling gradvis, och uppgraderingarna gäller även 4G som förbättras med uppdaterad teknik. I samband med de svenska operatörernas satsningar rapporterar Dagens Industri att Huawei överväger att dra svenska staten inför rätta, då uteslutandet ska bryta mot ett avtal mellan Kina och Sverige.

Läs mer om 5G-konflikten runt Huawei: