Under 2021 års virtuella upplaga av CES-mässan avtäcker Samsung nyheter inom både TV-apparater och mobiltelefoner, men bolaget passar också på att presentera nyheter inom det smarta hemmet. Nyheterna innefattar såväl AI-styrda robotar och dammsugare som smarta kylskåp och träningsprogram på TV:n.

Samsung_CES-18.jpg
Samsung_CES-19.jpg

Samsung menar att hemmet har fått allt större fokus under det gångna året i takt med att allt fler tillbringar både fritid och arbetsliv i hemmet. Det ligger till grund för årets nya smarta kylskåp i Bespoke-serien, där användaren kan välja mellan kombinationer av ett flertal färger för större valfrihet i köket. Bespoke-serien kan konfigurerar i upp till fyra kylskåpsdörrar, och insidan kan bestyckas med en avdelning som automatisk kyler och fyller på en karaff med vatten. Bespoke-serien lanseras under våren år 2021, endast i USA.

Samsung_CES-16.jpg
Samsung_CES-17.jpg
Samsung_CES-15.jpg
Samsung_CES-14.jpg
Samsung_CES-9.jpg
Samsung_CES-11.jpg

Även TV:n blir tätare integrerat med det smarta hemmet under 2021. Samsung har sedan tidigare avtäckt en satsning på modeller med paneltekniken Micro LED för 2021 års nyheter, där en modell på 110 tum lanseras under mars månad. Micro LED introducerar individuellt belysta pixlar som kan tändas och släckas individuellt, en efterlängtad egenskap som är en av de största styrkorna med OLED-paneler.

Med 2021 års TV-produkter integreras träning och hälsa via tjänsten Samsung Health. Funktionen kallas här Smart Trainer och låter användare följa träningsprogram på TV:n i vardagsrummet. Det framkommer inte om Smart Trainer blir tillgänglig i samtliga regioner eller endast i USA. Resten av Samsung presentation fokuserar på användningen av artificiell intelligens, AI, i det smarta hemmet.

En del i detta är processorn Neo Quantum, som tidigare avtäckts som en del i Samsungs TV-apparater med 8K-upplösning. Dessa använder processorn till att intelligent skala upp källmaterial med lägre upplösningar till 8K med god bibehållen bildkvalitet, men Neo Quantum används även i andra smarta hemmet-produkter. Ett exempel på det är bolagets smarta tvättmaskiner, där processorn låter tvättmaskinen anpassa programmet efter innehållet eller händelser i hemmet.

Samsung_CES-8.jpg
Samsung_CES-6.jpg
Samsung_CES-5.jpg

Nästa AI-fokuserade nyhet är robotdammsugaren Jetbot 90 AI+ som bestyckas med förmågan att identifiera objekt och anpassa rutten efter dessa. Samsung illustrerar funktionen med att robotdammsugaren kan identifiera sladdar, leksaker och bräckliga objekt som vaser, och besluta att hålla sig borta från dessa. Roboten bestyckas även med en kamera som användare kan nyttja för att hålla koll på om husdjuren hittar på hyss som behöver städas upp. Jetbot 90 AI+ lanseras under första halvan av 2021, även här begränsat till USA.

Samsung_CES-12.jpg
Samsung_CES-7.jpg
Samsung_CES-4.jpg

Den mer futuristiska delen av Samsungs presentation berör AI-styrda robotar. Två sådana visas upp, där Bot Handy är tillgänglig idag. Det handlar om en robot som kan plocka upp och identifiera objekt i hemmet, och hämta dessa till ägaren. Det illustreras med att en Bot Handy hämtar ett glas vatten till presentatören. Samsung delar också med sig av en vision för framtiden, där en utvecklad variant vid namn Bot Care kan se efter människors behov i hemmet, påpeka om de behöver röra på sig, och mer därtill. Både Bot Handy och Bot Care påminner en del av robotassistenten i filmen Rocky IV.

Till sist lyfter Samsung också fram att bolaget utökar sin satsning på en miljövänlig och hållbar framtid. Det görs bland annat genom att företagets servrar och produkter använder mer energieffektiva primärminnen och SSD-lagring, något som ska spara in 7 terawatt-timmar (7 TWh) per år. Bolaget satsar också på att låta kunder uppdatera gamla Galaxy-produkter med ny mjukvara som stöper om deras funktion, exempelvis genom att en äldre telefon kan bli en kontrollenhet i det smarta hemmet.

Det framkommer inte om återanvändningen av äldre Galaxy-produkter är ett internationellt program eller om det likt övriga nyheter är begränsat till den amerikanska marknaden.

Låter något i Samsungs vision för det smarta hemmet tilltalande för dig? Har du velat ha en robotbutler ända sedan du såg Rocky IV för första gången?