I telefonernas värld är Samsung den mest namnkunniga Android-konkurrenten till Apple, där företagets produkter ligger i teknikens framkant sett till allt från skärmar till kameror och prestanda. Samsungs flaggskepp bestyckas dock med olika processorer beroende på var i världen telefonerna säljs. Egenutvecklade Exynos-processorer används internationellt, istället för Qualcomms Snapdragon som används i hemlandet Sydkorea och USA.

De senaste generationernas Exynos har levererat undermålig prestanda och energieffektivitet ställt mot deras Snapdragon-motsvarigheter, något Samsung fått kritik för. Företaget lyfter fram just den kritiken vid presentationen av prestandakretsen Exynos 2100, som utlovar stora prestandamässiga framsteg och förbättrad energieffektivitet. En del i energieffektiviteten bygger på att processorerna tillverkas på Samsungs teknik 5 nanometer med EUV-litografi.

Exynos2100-13.jpg
Exynos2100-10.jpg

Enligt Samsung innebär flytten till 5 nanometer en energibesparing på 20 procent ställt mot 7 nanometer, samtidigt som en prestandamässig (klockfrekvens) förbättring om 10 procent kan uppnås med besparingen. Sett till processorns kärnor innebär Exynos 2100 premiär för prestandakärnan Cortex-X1 som körs i 2,9 GHz. Den får sällskap av tre högpresterande Cortex-A78, och prestandakvartetten får också sällskap av fyra energieffektiva kärnor av typen Cortex-A55.

Exynos2100-14.jpg
Exynos2100-12.jpg
Exynos2100-9.jpg
Exynos2100-7.jpg
Exynos2100-8.jpg

Samsung meddelar att företaget inte bara implementerat Cortex-X1 i standardutförande, utan skräddarsytt prestandakärnan. Anpassningarna inkluderar förbättrat cacheminne, effektivare schemaläggare för arbetsuppgifter och optimerad strömhantering för bättre energieffektivitet. Enligt Samsung ger det 30 procent högre topprestanda ställt mot föregångaren. Även grafikdelen uppgraderas till ARM:s senaste lösning Mali-G78, vars 14 grafikkärnor ska erbjuda 40 procent bättre grafikprestanda ställt mot föregående generations Exynos.

Exynos 2100 använder också ett system vid namn AMIGO som använder prestandaprofiler i grafiktillämpningar för att se till att hög prestanda uppnås med så låg energiförbrukning som möjligt. Fokus hos en modern telefonprocessor ligger dock även i beräkningar av maskininlärning och AI, och här hävdar Samsung att Exynos tar ett stort steg framåt. De tre NPU-enheterna tar steget upp till 26 TOPS i beräkningskraft, upp från 15 TOPS i fjolårets Exynos 990.

Exynos2100-11.jpg
Exynos2100-6.jpg
Exynos2100-2.jpg
Exynos2100-4.jpg
Exynos2100-1.jpg

Utöver AI och maskininlärning används NPU-kraften även till att förbättra fotografi, där NPU-enheterna samarbetar med signalprocessorn (ISP). Just denna är också uppgraderad och kan nu hantera fotografi i upp till 200 megapixlar. På videosidan stöds inspelning i 4K UHD och 120 FPS, eller 8K och 60 FPS. Uppspelning av 8K-video i HDR10+ stöds via avkodarformatet AV1.

En mobil systemkrets år 2021 är inte mycket värd utan 5G och med Exynos 2100 integrerar Samsung ett eget 5G-modem som täcker in frekvensbanden i både Sub-6 GHz och millimetervågor (mmWave). Genom att integrera hela 5G-lösningen sänks energiförbrukningen ställt mot tidigare generationer. Samsung anger att Exynos 2100 kan nå hastigheter om 7,35 Gbps över 5G mmWave, och 5,1 Gbps över 5G Sub-6 GHz.

Samsung avslutar presentationen med att lyfta på täcket för vad nästa generations Exynos bjuder på. Företaget samarbetar med AMD om att integrera "nästa generations grafikteknik" i nästa Exynos-processor, vilket troligtvis handlar om en grafikdel baserad på AMD:s RDNA-arkitektur, där dagens RDNA 2 eller framtida RDNA 3 är två tänkbara kandidater. Om Samsung följer etablerat lanseringsschema tar Exynos med RDNA-grafik plats i telefoner under år 2022.

Läs mer om Samsung Exynos: