Efter den enorma succé som uppnåddes med The Witcher 3: The Wild Hunt från år 2015 var förväntningarna på nästa spel från polska utvecklaren CD Projekt Red skyhöga. Med nästa projekt byttes fantasymiljöer i tredjeperson mot neonosande städer med cybernetiska modifikationer i förstaperson. Efter många års utveckling och flertalet förseningar lanserades Cyberpunk 2077 till slut den 10 december 2020, till huvudsakligen positiva omdömen för PC-versionen.

CP2077_MarcinIwinski.jpg

Marcin Iwiński, medgrundare CD Projekt Red.

CD Projekt Reds framgångar höll inte i sig länge då Cyberpunk 2077 till spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One drogs med allvarliga prestandaproblem, en diger lista buggar och andra tekniska tillkortakommanden. Problemen ledde till att Sony plockade bort spelet från spelbutiken Playstation Network (PSN) och företaget valde likt Microsoft att erbjuda missnöjda kunder pengarna tillbaka. Nu gör CD Projekt Reds medgrundare Marcin Iwiński avbön för misslyckandet i en video.

I videon förklarar Marcin Iwiński att CD Projekt Red tog på sig för mycket med utveckling för både PC och föregående generationens spelkonsoler samtidigt. Just de gamla spelkonsolerna anges vara roten till problemen, då systemet för att strömma in data i realtid varit svårt att anpassa för både modern PC-hårdvara och spelkonsolernas långsamma mekaniska hårddiskar. Marcin Iwiński förklarar att CD Projekt Reds ledning överskattade framsteg som gjordes med versionerna för spelkonsolerna, och att företagets kvalitetssäkring varit bristande.

CP2077_roadmap.jpg

Företaget lovar dock botgöring och som del av detta har planerat innehållstillägg (DLC) försenats till förmån för uppdateringar som ska åtgärda de värsta problemen med Cyberpunk 2077. Två sådana uppdateringar är inplanerade i början av år 2021 medan DLC-innehållet skjuts fram längre in på våren. Uppgraderingarna av Cyberpunk 2077 till nya spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S skjuts fram till andra halvan av året.

Var spelar du Cyberpunk 2077? Är du nöjd PC-spelare eller missnöjd konsolspelare, eller inväntar du uppdateringarna innan du fortsätter ditt äventyr?