Entusiaster kommer minnas hösten 2020 som den mest intressanta perioden på åratal, med flera stora lanseringar. Det många även kommer ta med sig är den skriande bristen på grafikkort och processorer. Än idag, månader efter lanseringarna, sitter många medlemmar på SweClockers och väntar otåligt på att vädra plånboken.

Mycket har tidigare talat för att bristen på i alla fall grafikkort fortgår under första kvartalet 2021, något som nu bekräftas av AMD. I en intervju med Anandtech tillskriver AMD:s VD Lisa Su bristen på hög efterfrågan i kombination med komponentbrist, men att bolaget arbetar på att öka sin kapacitet i samtliga segment de verkar i – processorer, grafikkort och spelkonsoler – och att det kommer ta tid att möta efterfrågan.

We are shipping lots of parts, and volumes in all segments are increasing, and that will happen through 2021. There will be tightness in the first half of the year, but alongside consumers we also ship to OEM partners. There is some real-time prioritization between end-user and OEM, but we understand that consumers want more and it’s very high on our priority list to meet this high demand.

Lisa Su går även in på att de inte enbart säljer hårdvara direkt till konsumenter, utan även indirekt genom partnertillverkare (OEM) som tar en del av bolagets kapacitet. Förutom att balansera dessa intressen behöver bolaget prioritera mellan hur de allokerar tillverkningskapaciteten mellan grafikkort, systemkretsarna för spelkonsolerna Xbox och Playstation, men även processorer för stationära, bärbara datorer och servermarknaden.

Parallellt med att AMD inte kan möta efterfrågan har bolagets grafikkort varit långt ifrån att möta bolagets rekommenderade priser (MSRP). Det här tillskrivs delvis de tullar USA införde mot Kina och som löpte ut vid årsskiftet, något som dock inte påverkar europeiska och svenska konsumenter. Lisa Su menar även att pandemin gjort sitt för att skapa brist på komponenter och att fraktkostnader världen över trissats upp.

Konkurrenten Nvidia har tidigare uttalat sig i frågan om grafikkortsbrist. Även här har budskapet varit hög efterfrågan, men de har samtidigt inte försökt släta över att det råder komponentbrist. Redan när Nvidia i november 2020 presenterade sin kvartalsrapport talade VD:n Jensen Huang och ekonomichef (CFO) Colette Kress om att situationen kan väntas hålla i sig "några månader till".

Spekulationer inom branschen och bland entusiaster är att bristen från båda parter enbart beror på TSMC och Samsung, som tillverkar kretsar för AMD respektive Nvidia. Nvidia har å sin sida erkänt att det är en del av orsaken, men tillskriver även problematiken kring brist på de substrat som kretsar fästs på och kringliggande komponenter som krävs för att tillverka ett färdigt grafikkort.

Tillgången på grafikkort från de båda och processorer från AMD ser med andra ord ut att bli bättre under de närmsta månaderna, men inte tillräckligt för att möta efterfrågan. Att AMD talar om brist genom första hälften av 2021 bekräftar tidigare uppgifter att situationen kan väntas bli löst som tidigast till hösten.

Mer om bristen på grafikkort: