Hösten 2020 debuterade Nvidia sin nya arkitektur Ampere, som släppts i fyra modeller och en femte är på väg. Ett genomgående tema för samtliga grafikkort har varit och är än idag skriande brist. Det ser inte heller ut att i närtid finnas någon lösning på situationen.

Ett grafikkort det länge rapporterats om och sedermera blivit bekräftad av partnertillverkare är Geforce RTX 3080 Ti med 20 GB GDDR6X. Grafikkortet har vid flera tillfällen rapporterats vara nära en lansering, men varje gång har det inte blivit av. Det har spekulerats kring att Nvidia skjutit lanseringen framför sig just på grund av bristen på redan lanserade modeller.

Nu rapporterar Gamers Nexus att Nvidia beslutat att senarelägga grafikkortet på "obestämd tid". Detta ska inte enbart gälla Geforce RTX 3080 Ti utan även andra upphottade refresh-varianter, som förra generationens Super-modeller. Huruvida beslutet även påverkar grafikkort i lägre segment under RTX 3060 återstår att se.

Nvidia Geforce RTX 3080 Ti tros vara tänkt som en kontring till AMD:s Radeon RX 6900 XT, som prestandamässigt kilade sig in mellan RTX 3090 och RTX 3080. Då grafikkortsbristen är än värre på AMD:s sida är det möjligt att Nvidia inte heller ser någon anledning att skynda ut med en kontring. Situationen väntas vara lös först under årets andra hälft.

Läs mer om Geforce RTX 3080 Ti: