Elon Musks mångsträngade lyra innehåller bland annat Spacex, som bland annat satsar på rymdresor med återanvändbara farkoster. På företagets agenda ligger också Starlink, ett satellitbaserat nätverk som vid flera tillfällen utökats för att med små steg närma sig målet med tusentals satelliter i omlopp.

Företagets grundare har exempelvis publicerat Twitter-inlägg via Starlink, men nu skriver Wccftech om ett mer imponerande prestandatest. Det är nedladdningshastigheten som bekänner färg och klockar in på respektabla 190 Mbps för en tidig användare från Montana, nordvästra USA. Delstaten är en av de första platserna med möjlighet att använda nätverket, som alltså är i ett tidigt stadium.

SPACEX-STARLINK-MONTANA-SPEED-TEST-JANUARY-2021.jpg

Bildkälla: Wccftech

Användaren följer upp informationen om den rappa hastigheten nedströms med en brasklapp om att det handlar om en toppnotering, och att en nivå kring 110 Mbps är mer stabil. Sett till hastigheten uppströms syns blygsamma 28 Mbps vid 190 Mbps-mätningen. Till detta hör också latens på sega 112 och 58 millisekunder, uppmätt i belastat respektive obelastat tillstånd.

Wccftech understryker att även den lägre hastigheten med råge slår färdigställda lösningar från konkurrenter som Viasat och Hughesnet, något som var fallet redan i oktober. Den genomsnittliga nedladdningshastigheten uppmättes då till ungefär 80 Mbps, medan taken för de ovan nämnda företagen låg på 20 respektive 25 Mbps. Det enskilda mätresultatet visar således på en god ökning i hastighet, en ökning som tillskrivs en utannonserad mjukvaruuppdatering.

Läs mer om teknik på distans: