Med 3D Xpoint lovade Intel och partnerbolaget Micron stordåd. Tekniken presenterades år 2015 och lovade att erbjuda svarstider (latens) väsentligt lägre än vad SSD-lagring typiskt mäktar med, egenskaper som även låter 3D Xpoint-minne användas som primärminne på enterprisenivå. Intels kommersiella namn på 3D Xpoint är Optane, och har nyttjats inom datacenter och servrar såväl som konsumentfokuserade SSD-enheter.

Intels satsning på att göra Optane-minne till ersättaren till konventionellt NAND-minne ser ut att komma av sig då bolaget meddelar att samtliga konsumentfokuserade lagringsprodukter med enbart Optane-lagring når vägs ände, rapporterar Tom's Hardware. Produkterna i fråga ingår i serierna Optane Memory 900P, Optane Memory 905P, Optane Memory M10 och Optane Memory 800P. Beställningar av dessa produkter upphör den 26 februari år 2021.

Beslutet innebär dock inte ett fullständigt slut för Optane hos konsumenter, då SSD-enheter som använder Optane-teknik som cacheminne lever vidare i Intels produktutbud. Exempel på dessa produkter är Optane Memory H20, där företagets QLC-baserade NAND-minne använder en mindre mängd Optaneminne för att sänka latensen vid exempelvis slumpartade läsningar. Trots god prestanda har höga priser hämmat Optane-teknikens framgångar i konsumentled.

Att Intel sänker ambitionen för Optane i konsumentprodukter följer företagets beslut att sälja av lagringsdivisionen till lagringsjätten SK Hynix. Affären inkluderar inte Optane-teknik eller relaterade produkter. Försäljningen är en pågående process som tar flera år att genomföra, men i slutändan innebär det ett minskat fokus på lagring från Intel. Det kan ses som ett tecken på att även konventionell SSD-lagring med Optane-cache kan komma att offras i framtiden.

Framtiden för Optane ser ut att vara datacenter, servrar och arbetsstationer där hög prestanda och hållbarhet är viktiga egenskaper. Det är också produktsegment som inte är lika priskänsliga som i konsumentled. Intel är i dagsläget Microns enda kund för 3D Xpoint-minneskretsar.

Läs mer om Intel Optane: