Efter många års väntan lanserades Cyberpunk 2077 lagom till julhandeln och senaste generationens spelkonsoler. Spelet är med facit i hand det snabbast säljande genom tiderna, men har paradoxalt nog även mötts av sällan skådad hård kritik från såväl spelare som investerare för prestandaproblem, buggar och andra tekniska tillkortakommanden.

CP2077_MarcinIwinski.jpg

Marcin Iwiński, medgrundare CD Projekt Red

Marcin Iwiński, CD Projekt Reds medgrundare, gjorde nyligen avbön för att spelet släpptes i det skick det gjorde. I videon berättade Iwiński att studion tog på sig för mycket med utveckling för såväl PC som den nya generationens spelkonsoler och den nu föregående, vilka lider av stora prestandaproblem. Han menar dock att de inte visste eller internt upplevde vidden av problemen.

Att CD Projekt Red var omedvetna om de värsta problemen stämmer inte, enligt en rapport på Bloomberg. Nyhetssajtens välrenommerade spelskribent Jason Schreier har i intervjuer med fler än 20 nuvarande och tidigare anställda fått fram att bolaget var väl medvetna om problemen, men också att utvecklingen kantats av problem och tidsbrist.

Kort efter årsskiftet 2013 började CD Projekt Red haussa Cyperpunk 2077, men det ska ha dröjt till sent 2016 innan utvecklingen var i full sving. Detta till följd av att bolaget hade fullt fokus på tidigare spel (The Witcher 3 /reds. anm.). Utvecklarna själva väntade sig att spelet skulle vara färdigt först 2022 och ska ha blivit tagna på sängen när CD Projekt Red på E3 2019 utannonserade den 16 april 2020 som lanseringsdatum.

Tidsplanen som internt sågs som orealistisk ska ha fått utvecklare att i ett tidigt skede av spelets utveckling känna sig tvingade att arbeta övertid. Marcin Iwiński ska internt ha sagt till de anställda att övertid inte var obligatoriskt, men många ska ändå ha känt sig pressade av sina chefer och medarbetare.

Samtidigt som utvecklarna fick kort om tid ska mycket ha varit i oordning internt. Ett av de stora problemen var att CD Projekt Red försökte utveckla spelmotorn parallellt med utvecklingen av Cyberpunk 2077. En av medarbetarna beskriver processen som att "köra ett tåg samtidigt som rälsen läggs framför dig". Samtidigt ska utvecklarna ha insett att spelet var för komplext för att släpps på sju år gamla spelkonsoler med mekanisk hårddisk.

Andra problem härleds till att studiochefen Adam Badowski kom in och styrde om kursen för många aspekter av spelet, för alltifrån handlingen till fundamental spelmekanik. Vidare ska arbetat ha varit oorganiserat då CD Projekt Red inte hade erfarenhet av att arbeta med ett stort utvecklingsteam på 500 anställda. Tidigare stortiteln The Witcher 3 hade 240 utvecklare.

Först i slutet av 2019 insåg ledningen att det behövdes mer tid och senarelade spelet till hösten 2020. Trots problemen gick studion oktober 2020 ut med att spelet var färdigställt och redo för lansering, men tvingades därefter att skjuta på spelet ytterligare tre veckor. Tiden användes för utmattade utvecklare att lappa och laga det räddas kunde innan Cyberpunk 2077 nådde ut till konsumenter.

Att spelet prompt skulle ut under året tillskrevs att studion ville släppa det till båda generationers spelkonsoler. Tanken bakom detta ska ha varit att spelare på Xbox One (S/X) och Playstation 4 (Pro) skulle kunna ta del av Cyberpunk 2077, och senare få en gratis grafisk uppgradering när de köpte en av de nya spelkonsolerna.

Att förra generationens spelkonsoler fick så grava prestandaproblem tillskrivs även delvis coronautbrottet, som ledde till att utvecklarna fick färdigställa spelet hemifrån. Där hade ingen tillgång till utvecklarenheter (eng. developer kit) av Xbox One och Playstation 4, vilket gjorde att de fick testa konsolversionerna på sina hemdatorer utan att få full inblick i resultaten på den faktiska hårdvaran.

CP2077_roadmap.jpg

CD Projekt Red har lovat uppdatera spelet och enligt Schreier ska de flesta problemen gå att åtgärda. När Cyberpunk 2077 återvänder till Playstation Network och vad som händer med det rättsliga efterspelet i USA återstår att se.

Mer om problemen med Cyberpunk 2077: