Återkommande under senaste åren har varit Intels tillverkningstekniska problem, där de länge haft svårt att få fason på sin 10-nanometersteknik. Utan en plan B har resultatet blivit att de gång på gång behövt återanvända den åldrande tekniken 14 nanometer och den nu mer än 5 år gamla arkitekturen Skylake, där receptet varit fler kärnor med högre strömförbrukning som följd.

Av allt att döma blir det under år 2021 till slut islossning hos Intel, som är redo att lansera produkter på den nya tekniken inom alla segment. Hittills har det närmast uteslutande handlat om processorer för bärbara datorer och för dessa har tillgången varit låg. Dels till följd av låg tillverkningskapacitet och dels att antalet fungerande kretsar, yield, i produktion varit låg.

Under CES 2021 aviserade Intel att de lanserar Alder Lake för stationära och bärbara datorer senare under året. Det är en processor tillverkad på 10 nanometer och utrustad med åtta kärnor av prestandaorienterade arkitekturen Golden Cove, vilka flankeras av åtta energieffektiva kallade Gracemont. Bolaget ska därtill lansera serverprocessorer i familjen Ice Lake, som baseras på den äldre arkitekturen Sunny Cove.

Intel_planering.jpg

Intels 14-nanomersteknik släpptes först i september 2014 med Broadwell

Ursprungligen var tanken att Intel skulle lanserat sin 10-nanometersteknik år 2015, något som senare flyttades fram till mer realistiska 2016. Därefter fick lanseringen gång på gång skjutas på framtiden, något bedömare härleder till att Intel försökte sig på att göra en större transistorkrympning än någon gång tidigare för att därmed befästa sin redan då ointagliga ledning.

Tekniken som under 2021 ser ut att lanseras i stor skala ska i runda slängar motsvara 7 nanometer från TSMC, som redan tagit klivet över till 5 nanometer. Intel väntas vara inne i produktion med en motsvarande teknik de kallar 7 nanometer först sent år 2022 eller början av 2023. TSMC beräknas å sin sida tillverka kretsar på 3 nanometer i stor skala mot slutet av 2022.

Intel ser ut att ta ett stort kliv under 2021 och tar med 10 nanometer igen en stor del av det försprång TSMC anskaffat sig. Att bolaget ligger steget efter erkänner de dock själva, något som lett till diskussioner att Intel är beredda att outsourca sina kronjuveler – processorer – till TSMC. Beslutet om detta dröjer till efter den 15 februari, då Pat Gelsinger tillträder som VD.

Core-i9-11900K-CES.png
Core-i9-11900K-CESb.jpg
Intel_11thgen-1.jpg
Intel_11thgen-2.jpg

I väntan på de nya processorerna kan entusiaster se fram emot processorfamiljen Rocket Lake. Denna tillverkas fortfarande på 14 nanometer, men baseras på arkitekturen Cypress Cove som är en backport av Sunny Cove på 10 nanometer. Nytt blir framförallt ett rejält prestandalyft per kärna och inbyggt stöd för PCI Express 4.0.

Källa: Digitimes

Mer läsning om ämnet: