Kylpasta, det kontaktmedium som används mellan processor och kylaren, har hamnat i skymundan. Det var dock inte många år sedan som det pågick vilda diskussioner på SweClockers om vilken kylpasta som är bäst. Värmeavledningsförmåga, hur lätt den var att applicera, hållbarhet över tid och om pastan fungerade vid extremöverklockning var några av ämnena.

Arctic-MX-5.jpg
Arctic-MX-5a.jpg

Arctic (tidigare Arctic Cooling) med sin MX-serie var en av de mer populära, då kylpastan levererade en bra balans mellan prestanda och pris. Med ett antal år på nacken är det dags för MX-4 att få en uppföljare och föga förvånande är namnet på uppföljaren MX-5. Det här framgår av en listning på brittiska Amazon.

Precis som föregångaren är ett av de stora dragplåstren för MX-5 att den är fri från metaller och andra ledande material. Det gör att spill runt processorn eller grafikkretsen inte leder till kortslutning, något som kan vara fallet med andra kylpastor. Som ett led i detta trycker Arctic på hållbarhet, där minst åtta år innan pastan behöver appliceras på nytt utlovas.

Sett till värmeavledningsförmåga skriver Arctic kort att MX-5 har "hög prestanda", men i listning syns inga påståenden om dess kylförmåga. En sak som var vida omtalad när MX-2 lanserades för över tio år sedan var att den var lätt att applicera och stryka ut på processorn, något Arctic lovar även gäller för nya MX-5.

Exakta nyheter om Arctic MX-5 framgår inte. Listningen talar dock för att bolaget inom kort lanserar den officiellt. Priset för en tub på 4 gram är 13,59 brittiska pund eller motsvarande 155 svenska kronor.

Minns du tiden då forumet diskuterade om vilken kylpasta som var bäst eller var du rentav en av tangentbordskrigarna? Minns du kanske supertröga MX-3? Dela med dig i kommentarerna!