Hösten 2020 blev fullspäckad med grafikkort från både Nvidia och AMD, men tillgängligheten har varit allt annat än bra. Efter att inledningsvis ha skylt detta på enbart efterfrågan har båda företag så sakteligen börjat medge att anledningen är komponentbrist. Nu tar Nvidia ett kliv bakåt i tiden i ett försök att möta marknadens efterfrågan.

Franska Overclocking.com rapporterar att Geforce RTX 2060 och RTX 2060 Super återvänder till marknaden. Detta enligt tre av Nvidias partnertillverkare som sajten talat med. Att det handlar om tre olika aktörer bör inte ses som ett sammanträffande och att släppa ett gammalt grafikkort på nytt skulle sannolikt inte ske utan Nvidias medgivande.

Varför Nvidia skulle släppa två äldre grafikkort har flera möjliga förklaringar. Den första och kanske mest uppenbara är att bolaget sitter på stora lager av grafikkretsarna TU106 och TU104, som används i Geforce RTX 2060 respektive RTX 2060 Super. En annan har med bolagets leverantörer TSMC och Samsung att göra.

För Geforce RTX 3000-serien "Ampere" vände sig Nvidia till Samsung för tillverkning på bolagets 8-nanometersteknik. Nvidia har även berättat att Samsung är en delorsak till att det är brist på nya grafikkort. Det har tidigare även rapporterats om att Samsungs yield, andelen fungerande kretsar, är anmärkningsvärt låg på dess 8-nanometersteknik.

Till skillnad från den nya serien baseras Geforce RTX 2000 "Turing" på TSMC:s 12-nanometersteknik, som är en vidareutveckling av bolagets 16 nanometer. Tekniken är inte heller TSMC:s senaste och trycket på den är därför inte lika hög som för de nyare 7 och 5 nanometer, med vilka efterfrågan också vida överstiger tillgången.

Beslutet att återintroducera Geforce RTX 2060 och RTX 2060 Super vore ett sätt för Nvidia att lätta på trycket för RTX 3000-serien till dess att Samsung kan leverera tillräckligt med kretsar. Än viktigare är att bolaget åter skulle kunna erbjuda grafikkort i den storsäljande mellanklassen, där efterfrågan från datorbyggare (OEM) också är hög.

amd_nvidia_2020-3.jpg

Nya grafikkort bristvara till sensommaren

Den som vill ha det senaste på grafikkortssidan får fortsätta hänga på låset och vara beredd att beställa så snart återförsäljare får in några i lager. Rapporterna om att bristen fortgår till årets andra hälft hopar sig och vare sig Nvidia eller AMD har avfärdat dessa. Tvärtom talar de båda om att situationen fortsätter ett ospecificerat antal månader till.

Mer läsning om bristen på grafikkort: