Under CES 2021 gick Samsung ut med att de inleder tillverkning av OLED-paneler för bärbara datorer. Storleksspannet i sortimentet blir 13,3–16 tum, vilket täcker in stora delar av marknaden, och en av panelerna uppges vara en 15,6-tummare med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Nu presenteras ännu en nyhet med fokus på uppdateringsfrekvens.

Nyheten från Samsung är en OLED-panel på 14 tum där uppdateringsfrekvensen är 90 Hz. Det kan jämföras mot 60 Hz som annars är det som används i praktiskt taget alla bärbara datorer som inte är spelorienterade, där det är vanligt förekommande med skärmpaneler som uppdaterar i såväl 120 som 144 Hz eller mer.

samsung-oled-cinematiccolor.jpg

Högre uppdateringsfrekvens ger i regel en mer följsam upplevelse och har allt mer börjat introduceras i konsumentelektronik. År 2017 lanserade Apple Ipad Pro där en av de stora nyheterna var skärmar i 120 Hz och det dröjde inte länge innan andra hoppade på tåget. Nu är uppdateringsfrekvenser över 60 Hz i mer påkostade telefoner inte heller ovanligt.

Förutom löften om färgåtergivning i världsklass och kontrast över 1 000 000:1 menar Samsung att dess OLED-panel på 90 Hz rentav är snabbare än en LCD-panel på 120 Hz. I ett oskärpetest med en snabbkörande bil ska eftersläpet mellan varje bilduppdatering vara 0,9 millimeter för OLED-panelen jämfört mot 1,0 millimeter för LCD-varianten på 120 Hz.

Samsung inleder storskalig tillverkning av tio olika OLED-paneler på 13,3–16 tum för bärbara datorer i februari. Med stor sannolikhet dyker flertalet bärbara datorer med panelerna upp lagom till hösten, en period där datortillverkare uppdaterar sina utbud för att möta julhandeln.

Läs mer om OLED: