Processorjätten Intel befinner sig för närvarande i något av en svacka. Bolaget dras med svårigheter med att få tillverkningsteknikerna 10 och 7 nanometer på rätt köl, och företagets processorer möter tufft motstånd från både AMD:s Zen-arkitektur och Apples ARM-satsningar. Det är inte första gången Intel är ansatt av AMD, då konkurrenten under mitten av 2000-talet släppte högpresterande Athlon-processorer och blev först med klivet över till 64-bitars x86-teknik.

Intel_Nehalem-Anand.jpg

Bildkälla: Anandtech.

Mot slutet av 2000-talet släppte dock Intel ett flertalet tekniska milstolpar som skulle ge bolaget ledartröjan i kapplöpningen med AMD igen. Den första var lanseringen av Core-arkitekturen, och nästa viktiga steg var arkitekturen Nehalem. Framstegen inkluderade 10–25 procent bättre enkeltrådad prestanda, och vid samma energiförbrukning gav Nehalem 30 procent bättre prestanda än Core. En av de huvudsakliga arkitekterna bakom Core och Nehalem var Glenn Hinton, som nu lämnar pensionen för att återansluta till Intel.

Intel_GlennheterGlennhosIntel.jpg
Intel_allaheterGlenniGBG.jpg

Glenn Hinton tar där rollen som Senior Fellow, den högsta rank en ingenjör kan få inom Intel. I ett inlägg på Linkedin meddelar han att motiveringen till återkomsten är att han ska jobba med "ett spännande projekt inom högpresterande processorer". Ytterligare detaljer än så anges inte, men Glenn Hinton anger också att ingenjörskollegan Pat Gelsingers återvändo till Intel för att inta VD-posten gjorde beslutet lättare att fatta.

Under sina 35 år med Intel hann Glenn Hinton, utöver Core och Nehalem, även arbeta med ett flertal välkända processorarkitekturer innan pensionen. Dessa innefattar P2, som låg till grund för Pentium Pro, Pentium 2 och Pentium 3, samt Netburst som inte lika framgångsrikt användes i Pentium 4 och efterkommande revisioner. Då en ny processorarkitektur tar många år att utveckla förefaller det som att Glenn Hintons slutgiltiga pension ligger längre fram i tid.

Enligt en rapport från Anandtech är Glenn Hinton och Pat Gelsinger troligtvis inte de enda Intel-veteranerna som återvänder. Enligt uppgift ska fler bekanta ansikten ansluta framöver, där spekulationer anger att det kan handla om veteraner som lämnat Intel för konkurrenter som AMD och Apple.

Läs mer om Intel: