Den 19 januari 2021 genomfördes den kraftigt försenade 5G-auktionen i Sverige. Av fyra deltagare utgjordes tre av Sveriges största telekomoperatörer. Deltagaren Net4Mobility är ett gemensamt bolag mellan operatörerna Tele2 och Telenor som bygger infrastruktur tillsammans. De båda företagen förvärvade 100 MHz spektrumutrymme i frekvensbandet 3,5 GHz, och nu meddelar Telenor att spektrumutrymmet tas i skarp drift i det egna 5G-nätet i 37 städer.

Att bolaget snabbt kan koppla på 5G-nätet i ett flertal orter bygger på att Telenor sedan tidigare använt redan tilldelat spektrumutrymme i 3,5 GHz-bandet. Företaget hade då 80 MHz spektrumutrymme tillgängligt i 3,5 GHz-bandet i Stockholm, och 40 MHz utrymme i samma frekvensband i ytterligare 36 städer. När Telenor nu aktiverar de 100 MHz som införskaffades i 5G-auktionen i samma orter ökas nätets kapacitet till högsta möjliga bandbredd som överstiger 1 Gbit/s (125 MB/s).

Svenska städer som ingår i Telenors 5G-nät

Boden
Borlänge
Botkyrka
Enköping
Eskilstuna
Falun
Gävle
Göteborg
Huddinge
Karlskoga
Kiruna
Lidingö
Linköping
Ludvika Täby
Luleå
Malung-Sälen
Malmö
Nacka
Piteå
Rättvik
Sandviken
Sigtuna
Smedjebacken
Solna
Stockholm
Strängnäs
Södertälje
Uppsala
Västerås
Älvdalen
Norrköping
Norrtälje
Nykvarn
Nyköping

Visa mer

Den inledande rundan orter fokuserar på storstäder och populära turistorter för sommar- och vinteraktiviteter. Telenor meddelar samtidigt att arbetet med att bygga ut 5G-nätet fortsätter, och att målsättningen är att täcka 99 procent av befolkningen till år 2023. Bolagets nuvarande infrastruktur byggs ut med 60 procent, och även befintligt 4G/LTE-nät ska uppgraderas med ny teknik. Då infrastrukturen byggs gemensamt med Tele2 tillkommer förbättringarna även samarbetspartnern.

Bor du i någon av orterna som ingår i Telenors 5G-nät? Om ja, är 5G något du är taggad på eller väntar du till tekniken mognat mer i framtiden?