Med 1997 års rollspel Diablo sparkade utvecklaren Blizzard igång en spelserie som med åren skulle bli ikonisk, men det var först tre år senare som företaget på allvar skulle bli hack'n'slash-genrens ledarfigur. Spelet blev tillsammans med expansionen Lord of Destruction en av Blizzards största och mest populära lanseringar.

Diablo_2.jpg

Diablo II inledde årtusendet på ett bejublat vis.

Diablo III från år 2012 inte blev lika väl mottaget och efterfrågan på en nyversion av Diablo II har därför varit stor. Under år 2020 rapporterades det att en Diablo II-remake är under utveckling, utan vidare detaljer om ansvarig utvecklare. Nu styrker en rapport från Bloomberg att nyversionen är på gång, och lyfter samtidigt detaljer om utvecklingen. Enligt uppgift är ansvarig utvecklare Blizzards Team 3, samma grupp som utvecklar Diablo IV, men merparten av arbetet utförs av remake-veteranerna Vicarious Visions.

crashnsane.jpeg

Vicarious Visions ligger bakom moderniseringen av Crash Bandicoot-trilogin.

tonyhawk-1-2.jpg

Utvecklarens arbete med en remake av Tony Hawk's Pro Skater 1+2 har också hyllats.

Vicarious Visions är bland annat ansvariga för att översätta Playstation-klassikerna i Crash Bandicoot-trilogin till en modern upplaga med titeln N'Sane Trilogy, samt bejublade nyversioner av de första två delarna i klassiska skateboardserien Tony Hawk's Pro Skater. Enligt rapporten har Vicarious Visions konverterats till en supportstudio inom Activision Blizzard och ska från och med nu inte utveckla egna spelprojekt.

Bloombergs rapport anger vidare att Diablo II Remake ursprungligen skulle utvecklats av Blizzard Team 1, en grupp som ansvarat för moderniseringar av gamla spel. Gruppens senaste projekt var 2020 års Warcraft III: Reforged, en lansering som mottogs med rejäl kritik för att inte levererat vad som utlovats och en diger lista tekniska brister.

Rapporten anger inte när en nyversion av Diablo II kan tänkas lanseras. Då Blizzards Team 1 så sent som i fjol var tilltänkta som utvecklare och att Vicarious Visions först nu konverteras till en stödutvecklare inom Activision Blizzard talar inte för att en lansering sker i närtid.

Hur sugen är du på en Diablo II-remake? Och låter Vicarious Visions som en mer lovande utvecklare än Warcraft III: Reforged-gruppen?