Kinesiska Huawei har under de gångna två åren varit ansatta på två fronter. Dels är bolaget klassat som en säkerhetsrisk i USA, vilket lett till att Huaweis nätverksteknik för 5G bannlysts både inom amerikansk och internationell nätutbyggnad. Även Huaweis telefonverksamhet har drabbats då en svartlistning från det amerikanska handelsdepartementet innebär att bolagets telefoner inte får använda Googles mjukvara och tjänster för operativsystemet Android.

Svartlistningen har drabbat bolagets telefonverksamhet hårt och i slutet av år 2020 blev det klart att dotterbolaget Honor knoppas av till ett fristående företag. Nu rapporterar Reuters att Huawei är på väg att sälja av divisionen för premiumtelefoner i P- och Mate-serierna, där Mate 40 Pro lanserades så sent som i oktober i fjol. Samtal förs med ett konsortium av investerare baserade i den kinesiska provinsen Shanghai. Enligt uppgift ska samtalen pågått under flera månaders tid.

Enligt en av Reuters källor inledde Huawei en intern utredning om att sälja av företagets premiumtelefoner redan i september år 2020. De två källor som ligger till grund för rapporten säger sig dock inte ha tillgång till hur högt Huawei värderar premiumsegmentet, och hur stor affär det kan handla om. Enligt analytikerfirman IDC motsvarande försäljningen av P- och Mate-serierna mellan tredje kvartalet 2019 och 2020 ett värde om 39,7 miljarder USD, eller cirka 328,6 miljarder kronor.

Huawei has learned there are unsubstantiated rumours circulating regarding the possible sale of our flagship smartphone brands. There is no merit to these rumours whatsoever. Huawei has no such plan.

Samtidigt framgår att det är för tidigt att säga om försäljningen blir av. Huawei uppges fortfarande överväga att satsa vidare på utveckling av premiumtelefoner och de tillhörande systemkretsarna (SoC) i Kirin-familjen. En talesperson för Huawei förnekar alla rykten om en försäljning och menar att planer på att sälja delar av telefondivisionen inte existerar.

Reuters artikelförfattare spekulerar i att samtalen om försäljning pekar på att Huawei inte har några förhoppningar om att USA:s nytillträdda president Joe Biden ska medföra några meningsfulla förändringar i hållningen mot kinesiska bolag. En av Reuters källor menar att Huawei överväger en liknande lösning som med försäljningen av Honor, och att chefer för P- och Mate-serierna följer med till det nya bolaget.

Strategin förefaller varit lyckad för Honor, som efter avknoppningen från Huawei säkrat avtal om systemkretsar med de amerikanska bolagen Intel och Qualcomm. Honor har sedan dess också avtäckt telefonen View 40 som lanserats i hemlandet Kina, samt bärbara datorer i Magicbook-serien som bestyckas med elfte generationens Intel Core-processorer. Produkterna väntas få internationella lanseringar men dessa planer har ännu inte avslöjats.

Läs mer om Huaweis telefonverksamhet: