Efter några år av stiltje och problem på den tillverkningstekniska fronten ser Intel ut att få ett aktivt 2021. Utöver en återkomst till grafikkort med arkitekturen Xe och bärbara processorer i Tiger Lake-familjen ska bolaget lansera inte mindre än två serier processorer för stationära datorer. Den första är Rocket Lake, vilken lanseras under årets första kvartal på sockel LGA 1200.

Stationär processorserie nummer två är Alder Lake, där konceptet med hybridprocessorer flyttar från bärbar till stationär tillämpning. Konceptet användes först i bärbara processorfamiljen Lakefield, där en ensam prestandakärna sällskapas av fyra enkla Atom-kärnor. Enligt en rapport från Uniko's Hardware flyttar hybridkonceptet in i stationära i form av Alder Lake redan i september år 2021.

Med Alder Lake väntas Intel kombinera åtta högpresterande kärnor på kommande arkitekturen "Golden Cove" med åtta enklare Atom "Gracemont"-kärnor. Förbättringarna i prestanda med Golden Cove och det stora antalet enkla kärnor ska undanröja den mindre imponerande prestanda som uppvisats med hybriddesignen i Lakefield-processorerna.

Sett till sockeln tar Alder Lake plats i kommande LGA 1700 och styrkretsar i 600-serien. Sockel LGA 1700 ska enligt uppgift bestyckas med fler funktioner relaterade till trådlös kommunikation än stationära processorer typiskt stoltserar med. Andra nyheter inkluderar stöd för DDR5-minne och Alder Lake blir också den första stationära processorfamiljen som tillverkas på Intels nya energieffektiva 10 nanometer Superfin.

Med en lansering i september år 2021 konkurrerar Alder Lake och Rocket Lake med AMD:s Ryzen-processorer på arkitekturen Zen 4. Utöver ny arkitektur vänder sig AMD till TSMC:s tillverkningsteknik 5 nanometer och sockeln AM5 som till slut bryter med det mångåriga stöd Ryzen-processorer haft i AM4. Stöd för DDR5 väntas även vara en del av nyheterna med Zen 4.

Läs mer om Intels hybridprocessorer: