Telefondivisionen av japanska Sony var länge mer eller mindre ensamma om att släppa kompakta Android-telefoner vars specifikationer till största del matchade flaggskeppen. Telefonerna i Compact-serien övergavs dock med 2018 års lansering av Xperia XZ2 Compact. Bilder och uppgifter från flitiga läckaren Onleaks visar att Sony återvänder till kompakta telefoner och ansluter därmed till en begynnande trend som Apple startade med Iphone 12 Mini.

SonyXperia1_III-2.jpg
SonyXperia1_III-3.jpg
SonyXperia1_III-4.jpg

Namnet på den nya telefonen uppges bli Xperia 1 III Compact, där de romerska siffrorna uttalas som "Mark III". Enligt rapporten ska telefonen göra skäl för namnet trots att den är något större än föregångaren Xperia XZ2 Compact. Skärmen växer från 5 tum till 5,5 tum, vilket på dagens telefonmarknad får anses som kompakt. Måtten på 140 × 68,9 × 8,9 mm är något större föregångaren och Apples konkurrent Iphone 12 mini, där den senare mäter in på 131,5 × 64,2 × 7,4 mm.

Av den läckta bilden att döma behåller Sony tidigare formspråk med en relativt tjock kant under skärmen, det som i telefonsammanhang brukar kallas en haka eller "chin". Den främre selfiekameran uppges ha en upplösning om 8 megapixlar och huserar i ett droppformat utrymme på skärmens övre del. Baksidan bestyckas med två vertikalt monterade kameror där primärkameran ska ha en sensor om 13 megapixlar.

Sett till fysiska knappar bestyckas telefonens vänstra sida med volymreglage, fysisk kameraknapp och en kapacitiv fingeravtrycksläsare i strömknappen. Enligt rapporten blir Xperia 1 III Compact en av få telefoner som under nådens år 2021 bestyckas med en 3,5-millimeters ljudutgång, vilken sällskapas av en laddningsport av formatet USB Type-C. Uppgifterna nämner dock inte när under året Sony ämnar släppa lös Xperia 1 III Compact.

Är du intresserad av en kompakt Android-telefon, eller har du vant dig för mycket vid det skärmutrymme som moderna telefoner bjuder på?