Brightstar 20:20 har varit aktiva som aktiebolag sedan 1974 i Sverige och utgör den svenska filialen av det amerikanska bolaget Brightstar. Under förra året omsatte bolaget närmare 6,5 miljarder kronor och en stor del av bolagets omsättning kommer från försäljningen av mobiltelefoner.

SVT avslöjar att Skatteverket nu kräver bolaget på en kvarts miljard kronor i utebliven skatt. Som en del av en av de största bedrägerihärvorna i svensk historia sägs mobildistributören haft omfattande affärer med övriga bedrägerianklagade företag.

Bedrägeriet har bestått av en så kallad momssnurra där de inblandade bolagen till synes köpt och sålt produkter och tjänster till varandra utan att varor eller tjänster levererats. Dolt av komplexiteten i affärerna har bolag sedan fått tillbaka moms som aldrig betalats in till Skatteverket till att börja med. Enligt Skatteverket ska bedrägeriet rört sig om belopp på mellan två och tre miljarder kronor, men SVT hävdar att beloppet kan vara större än så.

Brightstar 20:20 anklagas för att ha haft en medveten men passiv del i bedrägeriet. En anklagelse de motsätter sig samtidigt som man meddelar att man kommer att överklaga Skatteverkets beslut. Hur eller om detta kommer att påverka distributionen av mobiltelefoner i närtid är för tidigt att säga.