Gemensamt för senaste generationens grafikkort är minst sagt bristfällig tillgång och de så kallade rekommenderade priserna (MSRP), som hitintills visat sig vara inget mer än tomma ord från AMD och Nvidia. När ingen trodde att situationen kunde bli värre kan ytterligare prishöjningar på grafikkort vara nära förestående.

Nu rapporterar kinesiska Mydriver om att priserna på grafikminne är på väg upp, men går inte in på detaljer om vilken typ av minne. Rimligen bör det handlar om den vanligaste typen, GDDR6, som används av AMD i samtliga grafikkort och av Nvidia upp till Geforce RTX 3070. Toppmodellerna RTX 3080 och RTX 3090 använder istället GDDR6X, en Nvidia-exklusiv minnesteknik framtagen i samarbete med Micron.

Detaljerna är knapphändiga, men enligt rapporten ska minnestillverkarnas prishöjning äga rum efter ledigheterna runt det kinesiska nyåret. Högtiden börjar den 12 februari och i samband med detta går stora delar av landets befolkning på ledighet i två veckor. I praktiken innebär det att prisjusteringen slår igenom de första dagarna i mars.

Mer läsning om bristen och priserna på grafikkort: