Tidigare i januari bekräftade Intels avgående VD Bob Swan och den tillträdande Pat Gelsinger att det kan bli aktuellt med att lägga ut mer kretstillverkning på entreprenad. Med detta bekräftades åratal av rykten, men enligt duon var det inte klappat och klart. Nu pekar dock alltmer mot att så faktiskt är fallet och att bolagets kronjuvel, processorer, delvis ska tillverkas på annat håll än i de egna fabrikerna.

Nu rapporteras att Intel slagit en överenskommelse med TSMC om tillverkning av processorer i bolagets fabriker. Detta enligt branschtidningen Digitimes som hänvisar till flera källor med insyn i frågan. Uppgifterna kommer kort efter att det framstående analysföretaget Trendforce rapporterat om att Intel och TSMC redan skrivit kontrakt.

Enligt rapporten ska Intel använda TSMC:s 3-nanometersteknik och väntas bli kontraktstillverkarens andra största kund på noden. Första plats kommer närmast garanteras innehas av Apple, som sedan långt tillbaka varit bland de första att få ut färdiga produkter på de senaste tillverkningsteknikerna. Storskalig produktion på tekniken inleds mot slutet av 2022 och konsumentprodukter bör därmed dyka upp till början av 2023.

Frågan på allas läppar är hur stor andel av sina produkter Intel lägger ut hos TSMC. Tidigare har det spekulerats i att det gäller främst instegssegmentet och att Intel fortsatt ska tillverka prestandainriktade produkter internt. Enligt Trendforce ska Intels produkter på TSMC:s 3-nanometersteknik innefatta både mellanklassen och prestandasegmentet, vilket kan innebära Core i3 hela vägen upp till Core i9.

Pat-Gelsinger2.png

I samband med Intels senaste kvartalsrapport berättade tillträdande VD:n Pat Gelsinger att merparten produkter under år 2023 ska tillverkas i bolagets egna fabriker, men bekräftade samtidigt att de kommer förlita sig alltmer på kontraktstillverkning.

Läs mer om ämnet: