Beräkningskraften i mobiltelefoner har kommit så långt att de i vissa avseenden kan konkurrera mot datorer. I framkant ligger Apple, vars systemkretsar i A-serien genom åren haft rejäla försprång inom såväl CPU- som grafikprestanda. Det här beror på att bolaget numera utvecklar sina egna arkitekturer, medan andra aktörer använder färdiga lösningar från främst ARM.

I samband med avtäckandet av systemkretsen Exynos 2100 som används i Samsung Galaxy S21 gick elektronikjätten ut med att en uppföljare med AMD-grafik var på ingång. Utfästelsen kom 1,5 år efter att Samsung officiellt gått ut med att de ingått ett partnerskap med AMD om att integreras dess RDNA-arkitektur i framtida systemkretsar.

KishontiGFXBench corrected resized.jpg

Prestandatest

Samsung Exynos SoC med AMD RDNA

Apple Bionic A14 (Iphone 12 Pro)

Manhattan 3.1

181,8 FPS (+24,2%)

146,4 FPS

Aztek Normal

138,25 FPS (+73,2%)

79,8 FPS

Aztek High School

58 FPS (+90,1%)

30,5 FPS

Nu publicerar kinesiska Ithome vad som uppges vara de första prestandatesterna för Samsungs systemkrets med AMD-grafik. Kretsen som än så länge saknar namn jämförs mot Apple Bionic A14, som huserar i bolagets senaste telefonserie Iphone 12. I testerna som gjorts i GFXBench 5.0 får Exynos-kretsar allt ifrån 24 till 90 procent högre grafikprestanda än Apples dito.

Den framtida Exynos-kretsen ska enligt Samsung och AMD använda en skräddarsydd variant av arkitekturen Radeon DNA (RDNA), som i och med Radeon RX 6000-serien tog klivet över till generation två. Det mest troliga är att det handlar om ett derivat av RDNA 2, men det går inte heller utesluta att det är RDNA 3 eller någonting däremellan.

Enligt Samsung är det nästa Exynos-processor som ska använda sig av AMD-grafik. Det kan betyda att den ser dagens ljus till sommaren och lagom till höstens lansering av nästa Galaxy Note. I sådana fall går den upp mot Apples nästa generations systemkrets i Iphone 13, som lanseras i september.

Läs mer om Samsungs och AMD:s samarbete: