Under hösten år 2020 kunde många teknikentusiaster fylla önskelistorna med ny hårdvara från många stora teknikbolag, där färska grafikkort från AMD och Nvidia kanske hamnade i topp. Med facit i hand blev det dock en sällsynt företeelse att bocka av grafikkort från nämnda lista, till följd av en ännu rådande brist. De bakomliggande orsakerna stavas hög efterfrågan, komponentbrist och miners.

Igor Wallossek förklarar bristen på grafikkort

På grafikkortsfronten väntar tillverkarna däremot inte på att de släppta modellerna ska komma in i lager. CES 2021-mässan innebär att Nvidia rivstartade året med att avtäcka Ampere-familjen för bärbara samt Geforce RTX 3060 för stationära. Sistnämnda kliver upp till 12 GB grafikminne, vilket därmed blir näst högst i den färska grafikkortsfamiljen. Kortet gör debut i slutet av februari och nu talas om att även AMD står redo med en ny modell inom snar framtid.

Det är Hardwareluxx-redaktören Andreas Schilling som tar till Twitter för att dela en AMD-signerad logotyp med texten "Radeon RX 6700 XT", som alltså är nästa logiska tillägg i RDNA 2-familjen. Denna består i dagsläget av RX 6900 XT, RX 6800 XT och RX 6800, som alla använder Navi 21-kretsen och 16 GB grafikminne. Schilling tillägger att spelande i 1440p och 12 GB GDDR6-minne står i centrum med kommande RX 6700 XT.

Redaktören menar att kortet lanseras "snart", men huruvida det rör sig om årets första kvartal eller halvår går endast att spekulera i. Tidigare uppgifter pekar däremot mot att den försenade mellanklasslanseringen äger rum i mars – helt i linje med lansering i närtid. Rapporter från början av året talar också om ett XT-löst syskon, men framtiden får utvisa om detta är en modell som gör debut i samma veva.

Exakt vilket grafikkort från Nvidias mer vidsträckta laguppställning AMD tar sikte på med nykomlingen, är ytterligare en okänd punkt i dagsläget. 1440p-spelande figurerar i Nvidias marknadsföringsmaterial för Geforce RTX 3070 och de enklare RTX 3060 Ti samt RTX 3060, men förstnämnda är den mer sannolika måltavlan med AMD:s befintliga kort i åtanke.

amd_nvidia_2020-1.jpg

Utrullningarna fortsätter, trots att butikshyllorna gapar tomma.

RTX 3070 har ett rekommenderat pris från 499 USD eller 5 625 kronor, och under huven syns 8 GB grafikminne. Rimligtvis får det kommande AMD-kortet åtminstone en rekommenderad prislapp under de 579 USD som i teorin gäller Radeon RX 6800 – en nivå som dock inte uppvisats i praktiken. Det återstår att se när AMD följer upp med officiell information om pris, ungefärlig prestanda och tillgänglighet.

Läs mer om grafikkort: