Processortillverkaren AMD smider i dagsläget sitt kisel hos TSMC och Globalfoundries, där den förstnämnda har knökfulla orderböcker och den sistnämnda en förlegad tillverkningsteknik om 12 nanometer. Detta innebär ett dilemma för AMD, som till följd av flera produktmässigt starka år står i en position där bolaget kan sälja fler kretsar än fullbokade TSMC kan leverera.

Nu framkommer rykten från det sydkoreanska Clién (koreanska) att AMD överväger att ingå ett samarbete med Samsung gällande tillverkning av kretsar. Uppgifterna har grävts fram av läckaren Harukaze5719, som beskriver Clién-författaren som en nationellt känd och trovärdig källa. Harukaze bjuder även på en översättning av artikeln, som bland annat nämner TSMC:s fullbokade situation.

AMD menas därför blicka mot koreanskt håll, där tillverkning av bolagets APU-serier Ryzen 5000-serien "Cezanne" samt dess kommande RDNA 2-skodda syskon "Van Gogh" kan komma att förläggas till Samsung. Ett tilltag likt detta skulle innebära att AMD tvingas designa om Zen 3-arkitekturen och de aktuella grafikkretsarna för tillverkning enligt Samsungs designregler istället för TSMC:s.

Denna process skulle vara en väldigt kostsam sådan – till den grad att AMD:s bortfall av inkomster till följd av processorbrist vägs mot kostnaden att inleda produktion hos Samsung. De två bolagen har dock tidigare gradvis närmat sig varandra, där AMD licensierat ut grafikarkitekturen RDNA för bruk i Samsungs mobila systemkretsar i Exynos-serien.

Om AMD skulle visa sig dela upp tillverkningen mellan TSMC och Samsung skulle bolaget inte vara ensamt om detta. Nvidia har gjort samma resa i motsatt riktning och bokat tillverkningskapacitet hos TSMC med start tidigare i år efter en knackig inledning av samarbetet med Samsung och tillverkning om 8 nanometer.

Läs mer om AMD och Samsung: