Med över 200 miljoner aktiva användare är Spotify världens största streamingtjänst för musik och poddradio. Under lång tid har prislappen varit oförändrad, men i ett mail till sina kunder aviseras en prishöjning på alla Premium-abonnemang.

Spotify-Mail.PNG

Från och med februari 2021 höjs månadskostnaden för Premium Individual från 99 till 109 kronor medan Premium Duo för två samboende går upp från 139 till 149 kronor. Det dyraste abonnemanget Premium Family för upp till sex personer och stöd för filterfunktioner får den största höjningen och går upp från 169 till 189 kronor. Studentabonnemanget höjs från 49 till 65 kronor.

Motiveringen bakom är att Spotify ska ha medel för fortsatta investeringar i plattformen, med mer innehåll och fler framtida funktioner. Till skillnad från höjningar på många andra streamingtjänster blir det en kort tidsfrist med tidigare prislapp, då den som redan har ett abonnemang får betala de nya priserna redan i mars.

Prisjusteringen gör Spotify generellt dyrare än huvudkonkurrenten Apple Music. Hos Apple kostar det vanliga abonnemanget för en person 99 kronor i månaden och ett familjekonto ligger på 149 kronor.