Sagan om ARM och dess vara eller icke-vara under Nvidia är i full sving. Förutom invändningar från ARM:s medgrundare gällande uppköpet har även brittiska konkurrensmyndigheter börjat utreda fallet, och Nvidia själva väntar sig att en eventuell affär kan färdigställas tidigast i höst. Bolaget trummar tills vidare på i vanlig ordning med utveckling och licensiering av processorer.

En av de bäst kända licenstagarna för ARM är Qualcomm, vars processorserie Snapdragon driver bland annat en stor andel mobiltelefoner. Under januari månad gjorde det amerikanska bolaget en egen utvecklingsrelaterad kupp då de förvärvade Nuvia, ett under 2019 grundat företag bestående av ARM-specialister och välrenommerade industriveteraner.

Nuvia är likt Qualcomm en licenstagare hos ARM – med en stor skillnad i typen av licens. Där Qualcomm licensierar hela IP-block för processorer fokuserar Nuvia på att anpassa den underliggande arkitekturen till särpräglade, egenutvecklade processorer. Detta är något bland annat Apple gjort med framgång med Macbook-processorn M1 samt systemprocessorerna i A-serien.

Just Apples A-serie är något Nuvia har erfarenhet av, då en trio ledande ingenjörer på bolaget var inblandade i utvecklingen av systemprocessorer till och med Apple A13. Detta backas upp av två systemprocessorutvecklare som tidigare svingat sina sablar åt Google samt en rad övriga branschveteraner – som under mer än ett års tid sägs ha arbetat på ett processorprojekt vid namn "Phoenix".

NUVIA CPUs are expected to be integrated across Qualcomm Technologies’ broad portfolio of products, powering flagship smartphones, next-generation laptops, and digital cockpits, as well as Advanced Driver Assistance Systems, extended reality and infrastructure networking solutions.

Att Qualcomm baserat sitt uppköp på "Phoenix"-processorn och dess underliggande potential är ingen högoddsare, utan är något som nämndes av Qualcomm i pressmeddelandet när förvärvet tillkännagavs. Nu hoppar även branschvetare likt Anshel Sag på tåget och börjar dra paralleller till situationen med Apple M1:s framgångar och potentiella besparingar i licenskostnader till ARM.

Förutom att Nuvias expertis inom utveckling av ARM-processorer kan även Qualcomm vänta sig ett minskat beroende av Nvidia, om det sistnämnda bolaget får igenom sin ARM-affär. Istället för att köpa färdiga Cortex-designer kan Qualcomm med Nuvias hjälp styra produktutvecklingen för att möta kraven i de segment de själva vill fokusera på.

Läs mer om ARM: