På en redan ansträngd marknad för tillverkning av elektronik är katastrofer i form av översvämningar, strömavbrott och bränder ovälkomna men dessvärre oundvikliga. På detta tema har vi under år 2020 rapporterat om bland annat strömavbrott och jordbävning hos Micron i Taiwan samt en fabriksbrand hos MSI i Kina.

Nu har turen kommit till taiwanesiska kretskorts- och substratleverantören Unimicron, vars fabrik i Taoyuan under onsdagen stod i lågor under en period om fyra timmar enligt Digitimes (betalvägg). Fabriken förfinar bismaleimid-triazin-epoxy, BT-epoxy, ett värmebeständigt material som nyttjas till tillverkning av bland annat kretskort och integrerade kretsar.

Branden uppges inte ha lett till personskador, men den var heller inte den första i fabriken – Digitimes rapporterar att samma faciliteter stod i lågor så sent som i slutet av oktober månad 2020. För närvarande uppges polisen utreda orsaken till branden, medan kritiska röster menar att två eldsvådor över en period på endast fyra månader pekar på att säkerhetsrutiner åsidosatts för att möta hög efterfrågan på marknaden.

Utöver säkerhetsrutiner i det dagliga arbetet sägs även schemalagd service av maskiner skjutas på framtiden för att maximera produktionen. Digitimes menar att fabrikspersonal helt enkelt inte hinner med normala rutiner under trycket att leverera produkter till kund – något som i förlängningen kan leda till en ökad mängd arbetsplatsolyckor i elektronikindustrin.

Avslutningsvis förvärrar produktionsavbräcket tillgångssituationen på en redan ansträngd elektronikmarknad, där vi tidigare under veckan rapporterat om brist på komponenter till skärmpaneler.

Läs mer om elektronikbranschens växtvärk: