Marknaden för virtuell verklighet (VR) har gradvis förfinats på både hårdvaru- såväl som mjukvarufronten. På den senare har speciellt speltitlar likt Half Life: Alyx och Flight Simulator skymtats, medan hårdvarusidan istället fått draghjälp av bolag likt HP som med sitt headset Reverb utmanar HTC samt Facebook-ägda Oculus.

Apple å sin sida har under lång tid rapporterats arbeta på ett inträde till marknaden av AR/VR-headset, utan att konkreta detaljer avslöjats – fram till nu. Enligt The Information (betalvägg) menar en källa med "direkt insyn" i utvecklingsprocessen att bolaget tagit god tid på sig då den kommande produkten väntas bli något i hästväg för både förstärkt verklighet (AR) och VR.

På specifikationslistan återfinns bland annat dubbla skärmar med upplösningen 8K, ett dussin externt monterade kameror för rumsigenkänning och spårning, samt inbyggd ögonspårning. Headsetet uppges befinna sig i ett avancerat prototypstadium där tänkt lansering mot proffsmarknaden kan ske så snart som under år 2022.

Tack vare avancerad teknologi väntas prislappen heller inte bli nådig – Engadget talar om 3 000 USD. Prislappen placerar produkten i samma fack på AR-utvecklarmarknaden som Microsofts Hololens 2, som i dagsläget betingar nätta 3 500 USD. Detta i sin tur innebär att headsetet inte väntas bli någon volymprodukt, utan snarare bana väg för framtida VR- och AR-satsningar från Apples sida.

Skulle ryktena gällande Apples kommande headset visa sig stämma kommer bolagets produkt specifikationsmässigt vida överskrida all konkurrens på marknaden. Vi kan detta till trots inte låta bli att ställa oss frågan till vilken typ av system som krävs för att driva dubbla 8K-skärmar i kombination med ögon- och rumsspårning.

Läs mer om AR och VR: