Den senaste delen i sagan gällande tillkortakommanden i Cyberpunk 2077 rullar vidare, där vi tidigare rapporterade om att utvecklaren CD Projekt Red avrådit från att modda spelet, med hänvisning till sårbarheter i DLL-filer. En dissektion av uttalandet från moddaren Yamashi dröjde inte länge – och han menar utan att skräda orden att spelets kod, inte DLL-filer, är problemet.

I ett inlägg på CD Projekt Reds forum uttalar sig Cyber Engine Tweaks-skaparen gällande vad som egentligen skapar problematiken vid moddande. Enligt Yamashi består problematiken av buffer overflow i en funktion som används för att ladda strängar – en funktion som används hundratals gånger i spelets kod för att ladda sparade spel.

yamashi-cyberpunk.JPG

Cyber Engine Tweaks-skaparen Yamashis uttalande på CD Projekt Reds forum.

Denna buffer overflow pekas sedan av moddare om till filen xinput.dll som inte nyttjar Address Space Layout Randomization, ASLR, vilket av allt att döma gör att koden kan köras utan att krascha spelet. Denna abnorma användning av en DLL-fil är vad som fått CD Projekt Red att använda filen i fråga som en syndabock – utan att erkänna att problemets källa härstammar från filen Cyberpunk2077.exe.

Exakt vad detta innebär för vidare utveckling av Cyberpunk 2077 återstår att se, men spelets utvecklare kan numera lägga till moddare förutom konsumenter och investerare på listan över besvikna intressenter sedan lansering.

Läs mer om Cyberpunk 2077