Smarta telefoner har utvecklats enormt sedan de första modellerna debuterade och i jakt på större skärmyta har tillverkarna också gjort enheterna större. Första Iphone överglänste många andra samtida mobiltelefoner med en pekskärm på 3,5 tum – en mycket liten historia ställt mot spannet 5–6 tum, som numera är vardagsmat.

När nya telefoner med större skärmar avtäcks är det snarare regel än undantag att en handfull SweClockers-medlemmar uttrycker önskemål om mindre lurar. När Apple i oktober lyfte skynket från Iphone 12-familjen stod klart att kompakta kraftpaket står på önskelistans hos flera användare. Iphone 12 Mini tar nämligen ett storleksmässigt kliv tillbaka mot Iphone 5-formatet, med en 5,4 tum stor skärm men samma A14 Bionic-systemkrets som hos de större syskonen.

Nu menar dock analytikern William Yang från JP Morgan att krympt format inte är en fullträff och att produktion av telefonen kan upphöra under andra kvartalet 2021, till följd av bristande efterfrågan. Wccftech har kontinuerligt följt Apples minsting och i början av året rapporterades att det var den sämst säljande Iphone 12-varianten i USA under fjärde kvartalet 2020. Bakomliggande orsaker sades då vara mer prisvärda alternativ som Iphone SE (2020), samt god försäljning av större Iphone 12-kandidater.

priser_12_and_12mini.jpg

Liten telefon med fortsatt stor prislapp påstås vara en delorsak till sämre försäljning.

Vidare talar Yang om just budgetmodellen Iphone SE, där den senaste versionen har det inofficiella tillägget "2020" och släpptes i april förra året. Telefonen återanvänder skalet från Iphone 8 och parar detta med ny hårdvara, men Yang spår att Apple inte satsar på någon ny plånboksvänlig lur i år. Detta påstås däremot bli aktuellt under första halvan av 2022, men huruvida små Iphone permanent uteblir från framtidens telefonmarknad återstår att se.

Källa: Appleinsider och Wccftech

Vilken storlek har du på din telefon? Berätta i kommentarstråden!