När bärbara datorer utvecklas handlar det om en balansakt mellan många aspekter, såsom batteritid, prestanda och kylförmåga. Processorer och grafikkort för inbyggnad kommer därför oftast med flera parametrar som tillverkarna kan skruva på för att gå i hamn med datorerna. Som en riktlinje för konsumenter har Nvidia myntat de två begreppen Max-Q och Max-P – stämplar som i runda slängar avslöjar om grafikkortet under den bärbara datorns huv är energieffektivt eller högpresterande.

Geforce RTX 3000-serien för bärbara datorer debuterade nyligen och situationen blev då mer komplex, eftersom tillverkare enligt uppgift kan välja bland totalt 39 olika prestanda- och energinivåer för RTX 3080, RTX 3070 respektive RTX 3060. Nu skriver The Verge att Nvidia eliminerar risken med att köpa grisen i säcken, genom att kräva transparens från datortillverkarna.

We’re requiring OEMs to update their product pages to the Max-Q technology features for each GeForce laptop, as well as clocks and power — which communicates the expected GPU performance in that system

Framöver måste tillverkarna skriva ut de fullständiga specifikationerna för RTX 3000-grafikkorten. Detta innefattar klockfrekvenser och energiåtgång, vilket resulterar i att grafikprestandan hos bärbara dator lättare kan jämföras innan köp. Genom att bara nämna modellnamnet lämnas nämligen en hel del åt slumpen, där exempelvis mobila Geforce RTX 3080 har en konfigurerbar strömbudget mellan 80 och norr om 150 watt.

Nvidia mobila grafikkort.png

Breda frekvensspann och olika effektuttag göms under samma paraply.

Vidare rapporterar The Verge att Max-Q och -P-benämningar får en plats i skuggan och att de inte längre är del av de fullständiga produktnamnen. Förstnämnda stämpel syftar hädanefter till att förtydliga när grafikkort har stöd för funktioner som det tysta läget Whisper Mode 2 och hybridläget Optimus, vilket innebär att den integrerade grafiken vikarierar vid behov, för att spara energi.

Asus mobila kort.png
Asus mobila kort 2.png

Asus har redan hoppat på tåget och för ROG Strix- och TUF-modeller som Zephyrus Duo 15 respektive Dash F15 står detaljerna att läsa bland de fullständiga specifikationerna. Vid första anblick listas dock fortsatt de mer luddiga modellnamnen, varför datorspekulanter rekommenderas att ta en närmare titt på produktsidorna innan köp. Fler tillverkare lär haka på inom en snar framtid.

Läs mer om bärbara datorer: