Att Nvidia anser bildförbättringstekniken DLSS vara det bästa sedan skivat bröd, speciellt i kombination med ray tracing, är sedan tidigare känt. Tekniken bygger i korta drag på uppskalning av bild med hjälp av maskininlärning, vilket innebär bildkvalitet i klass med en högre upplösning än den som systemet renderar – något av en helig graal för prestandamedvetna gamers.

AMD å sin sida saknar i nuläget en konkurrerande teknik, men en sådan med det tungvrickande namnet FidelityFX Super Resolution, FFSR, nämndes i förbifarten vid lanseringen av grafikarkitekturen RDNA 2 i höstas. Då utfästes inga som helst löften gällande när tekniken kan tänkas nå marknaden eller i vilken form, men av AMD:s fäbless för tillgänglighet att döma väntades tekniken bygga på DirectX 12:s tillägg för maskininlärning DirectML.

Nu rapporterar Prohardver (ungerska, via Videocardz), om att AMD istället gör framsteg med FFSR "med hjälp av spelutvecklare". Utlåtandet kan utläsas som att bolaget istället gått ifrån planer för en generell implementation på DirectX-nivå till en lösning som kräver arbete från spelutvecklarnas sida – men att lanseringen kan vara nära. Prohardver rapporterar om att FFSR planeras sjösättas i samband med en större drivrutinsuppdatering under våren.

Utöver FFSR väntas även den dynamiska upplösningsfunktionen Radeon Boost få sig ett uppsving. Lösningen nyttjar i dagsläget inte maskininlärning av något slag, något Videocardz menar blir melodin även i fortsättningen. Förbättringarna ska istället fokusera på förbättrad prestanda genom att dynamiskt justera upplösningen på specifika delar av bilden, företrädesvis partier med snabba rörelser, istället för bilden i sin helhet.

Exakt hur och när AMD FidelityFX Super Resolution når marknaden återstår att se – men konkurrens till Nvidias DLSS från det röda laget välkomnas definitivt.

Läs mer om grafikkort från AMD: