Hösten 2020 besannades ett mångårigt rykte – att Apple var på väg att ersätta Intel till förmån för egenutvecklade ARM-processorer. Först ut blev de bärbara datorerna Macbook Air, Macbook Pro och stationära Mac Mini, samtliga bestyckade med processorn M1. Tidiga prestandasiffror visade att den strömsnåla kretsen slår ovanför sin viktklass.

Efter månader av tystnad slår nu Intel tillbaka – med egna prestandatester. Inte helt oväntat visar siffrorna att Intel är det bättre alternativet, men medger samtidigt vid flera tillfällen att de är jämbördiga Apples dito. I jämförelserna använder Intel Core i7-1185G7 ur sin senaste processorfamilj för bärbara datorer, "Tiger Lake".

Intel-Tiger-Lake-Apple-1.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-2.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-3.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-4.jpg

Testerna visar att Intels processor är allt ifrån jämbördig Apple M1 till att slå den med råge. Apple M1 har tidigare visat sig ha en potent grafikdel och så är även fallet med Intels handplockade speltitlar, då de båda tar hem vinster och förluster. Processorjätten har dock även valt att slänga in resultat i spel som Apple M1 helt enkelt inte kan köra.

En i synnerhet intressant aspekt är att Apples M1-processor har ett TDP-värde på 10 W, medan Intels Core i7-1185G7 har ett av datortillverkare konfigurerbart om 12–28 W. Prestandatesterna är utförda en referensplattform från Intel där processorn Core i7-1185G7 är inställd till just 28 W, det vill säga nästan tre gånger högre än Apples M1. Det är därför ingen överraskning att Intel kan ta hem storsegrar i flera av testerna.

Intel-Tiger-Lake-Apple-7.png

Intel tar även tillfället i akt att batteritesta Apples Macbook Air och byter ut sitt referenssystem mot Acer Swift 5 med Intel Core i7-1165G7. Här får båda system närmast identisk batteritid på dryga 10 timmar. Vad som inte nämns är att Macbook Air har en batterikapacitet på 49,9 wattimmar (Wh) medan Acer Swift 5 har ett drygt 12 procent större batterit på 56 Wh. Normaliserat med samma 56 Wh-kapacitet skulle ge Macbook Air 11 timmar och 36 minuter.

Intel-Tiger-Lake-Apple-8.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-6.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-9.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-10.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-11.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-12.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-13.png
Intel-Tiger-Lake-Apple-14.png
Intel-Tiger-Lake-Apple-15.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-16.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-17.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-18.jpg
Intel-Tiger-Lake-Apple-19.jpg

Utöver prestanda och batteritid pekar Intel på valfrihet och att utbudet datorer med dess processorer är bredare än Apple, vars enda bärbara med M1-processor är Macbook Air och Pro. Något annat Intel väljer att lyfta fram är kompatibilitet, där Apple använder Rosetta 2 för ett emulera x86-kod. Trots detta finns mjukvaror som inte fungerar och likaså är det ingen garanti att kringutrustning kan användas.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om Apple M1: