Sydkoreanska Samsung har för vana att bestycka sina Galaxy S-flaggskepp med olika systemkretsar för olika marknader. För hemlandet och USA används Qualcomm Snapdragon, medan telefonerna internationellt bestyckas med Samsungs egenutvecklade Exynos. Många år var det en perifer detalj, men med Galaxy S20-serien år 2020 fick det stor uppmärksamhet.

Med olika systemkretsar är det ofrånkomligt att det blir variationer i telefonens egenskaper, men skillnaderna blev mer uppenbara än vanligt med Exynos 990 för den internationella marknaden. Lösningen presterade sämre, blev varmare och gav drygt 10 procent lägre batteritid än Galaxy S20-modeller med Qualcomm Snapdragon 865. Europeiska konsumenter påbörjade en namninsamling och internt ska Samsungs ingenjörer ha känt sig "förnedrade".

Nu ställer tekniksidan Anandtech flaggskeppet Galaxy S21 Ultra på prov och har tagit in båda varianter av modellen. En med Qualcomm Snapdragon 888 och en med bolagets egen Exynos 2100, där båda har åtta kärnor av samma uppställning – en högpresterande ARM Cortex-X1, tre Cortex-A78 och fyra energieffektiva Cortex-A55. Dessutom använder båda samma tillverkningsteknik – Samsungs första generations 5 nanometer Low Power Early (5LPE).

I en första uppsättning tester med helsyntetiska SPEC2006 står det klart att Qualcomm fortfarande har ledartröjan. Bolagets Snapdragon 888 presterar 1,6–5,1 procent bättre än Exynos 2100 och strömförbrukningen är 10 procent lägre, vilket gör Qualcomms krets 14 procent mer energieffektiv. En betydande skillnad då båda använder samma uppsättning CPU-kärnor och tillverkningsteknik.

Även inom grafikprestanda har Qualcomm ett övertag och det till lägre strömförbrukning, med mindre värmeutveckling som resultat. Anandtech konstaterar att både Exynos 2100 och Snapdragon 888 toppar hela 8 W, men att de senare stabiliseras runt 3–4 W. När prestanda och strömförbrukning vägs mot varandra är Qualcomms dito i runda slängar 50 procent mer energieffektiv.

Även vid faktisk användning går Exynos 2100 bet sett till energieffektivitet. Vid alltifrån webbsurfning till video-, bild-, textredigering och datahantering drar kretsen från 11 procent till hela 48,9 procent mer än Snapdragon 888. Skillnaden är som allra störst i text- och bildredigering, men det är också där som Samsung genom aggressiv hantering av klockfrekvenser presterar bättre.

Battery-Life-S21a.png
Battery-Life-S21b.png

Särskilt viktigt för mobilanvändare är batteritid, där spökena från fjolåret fortsätter att hemsöka Samsung med Galaxy S21 Ultra. I batteritestet PCMark Work 2.0 landar Qualcomm-varianten på 10 timmar och 38 minuter, jämfört mot Exynos-modellen som ger 9 timmar och 1 minut. Skillnaden här är hela 17,9 procent till Qualcomms favör.

Vid webbsurfning är situationen något bättre för Samsungs egen systemkrets, men Qualcomm är fortfarande bättre med god marginal. Snapdragon 888 ger 15 timmar och 8 minuter jämfört mot 13 timmar och 27 minuter för Exynos 2100. Med andra ord levererar flaggskeppet Galaxy S21 Ultra med Qualcomms systemkrets 12,8 procent längre batteritid.

Trots tillverkning i samma fabriker hos Samsung står det klart att deras egen krets inte kan mäta sig mot Qualcomms dito. Att Samsung uthärdar trots att Exynos i regel ligger efter Snapdragon tros bero på att teknikjätten vill ha ett eget alternativ, något bedömare anger underlättar när de förhandlar priser med Qualcomm.

Läs mer om Samsung Exynos: